Regenwater opvangen en gebruiken in je tuin?
01 februari 2021 
4 min. leestijd

Regenwater opvangen en gebruiken in je tuin?

Regenwater opvangen in je tuin? Hoe werkt dat? Waarom is het verstandig om dit te doen? Iedereen krijgt te maken met de gevolgen van klimaatsverandering. Denk aan hevige regenbuien die wateroverlast veroorzaken en warme, droge zomers met een tekort aan water. Een uitgedroogde bodem en verdorde planten zijn dan het resultaat. Je tuin voorzien van kostbaar, en steeds schaarser wordend, kraanwater is gelukkig niet meer de enige optie om je dierbare tuin van het nodige vocht te voorzien. Hoe ideaal is het om regenwater op te vangen in de bodem van de tuin, zodat je in droge periodes van deze waterbuffer gebruik kunt maken. Met regenwater werk je aan een klimaatbestendige tuin. Dat brengt voor mens, milieu en natuur alleen maar grote voordelen.

Regenwater ondergrond opvangen: infiltratiekrat

Regenwater ondergronds opvangen: infiltratiekrat

Regenwater opvangen

Je tuin klimaatbestendig maken werd jaren geleden voor het eerst besproken. De overheid legde in de wet vast dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor de waterbalans in tuinen. Als perceeleigenaar ben je dus verantwoordelijk voor het regenwater dat op jouw grond en panden valt. Gebruik dit in je voordeel en creëer een klimaatbestendige tuin. Breng waterdoorlatende/waterpasserende verharding aan. Dit biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot de biodiversiteit. Hoe doe je dit?

  • Leg een open bestratingspatroon. De tussenruimtes kunnen opgevuld worden met grind of zand, maar denk ook eens aan het opvullen van de ruimte tussen klinkers met bodembedekkers als Thymus praecox of Sagina subulata.
  • Plant een boom. Deze geeft schaduw, houdt water vast en filtert de lucht. Of gebruik klimplanten die voor extra verkoeling zorgen.
  • Vang regenwater op in een regenton. Door het afkoppelen van je regenpijp draag je bij aan een waterbestendig klimaat.
  • Laat het regenwater infiltreren. Dit kun je realiseren met een wadi of grindkoffer in je tuin. Hierin kun je grote hoeveelheden water opvangen.

Voor- en nadelen regenwater

Regenwater kent vele voordelen. Je bespaart er heel veel kosten mee, de temperatuur van het water is beter voor je tuin, geen last van kalkaanslag, leuk om te gebruiken op een innovatieve manier en je draagt bij aan een duurzame samenleving. Het nadeel is dat regenwater niet gelijkmatig over het jaar verdeeld is. Soms heb je te veel, andere keren te weinig.

Ondergrondse infiltratie regenwater

Je kunt hemelwater en/of water dat via de regenpijp van het dak komt, opslaan in een ondergrondse opvangvoorziening (ondergrondse wateropslag). Het water zakt vervolgens geleidelijk weg in de bodem. In zandgrond zakt het water snel weg, terwijl dit in kleigrond erg langzaam gaat.

Bodemsoort testen (de emmerproef)

Zorg dat je van tevoren weet welke bodemsoort jij in je tuin hebt. Dit kun je testen met de emmerproef. Graaf op de plekken waar je de infiltratiekoffer wil plaatsen enkele gaten van een spade diep. Vul de gaten met een emmer water. Als het water binnen dertig minuten wegzakt, infiltreert het regenwater eenvoudig. Doet het water er meer dan een uur over om weg te zakken? Je grond is minder of zelfs niet geschikt voor infiltratie. Begin dan niet aan deze investering.

Grindkoffer

Graaf een kuil en bekleed deze met een kunststof vliesdoek (geotextiel). Vul de kuil met grind, lavasteen of kleikorrels en sluit het doek. Het doek zorgt ervoor dat de stenen niet dichtslibben met zand.

Infiltratiekratten

Dit werkt volgens hetzelfde principe. De infiltratiekrat is hol van binnen en kan dus veel meer water bergen. De krat moet minimaal dertig centimeter onder de grond zitten en als je hem plaatst onder een oprit of een andere verharding dan is de minimale diepte 50 centimeter. Raadpleeg voor de zekerheid een professional over het precies aanbrengen van infiltratiekratten.

Regenwater opvangen tuin: infiltratiekrat

Zandvang

Bij ondergronds infiltreren is altijd een zandvang (overloopputje waarin het zand uit het water bezinkt) nodig om te voorkomen dat de infiltratievoorziening verstopt raakt. Er zijn kant en klare zandvangen te koop. Let erop dat je zandvang regelmatig wordt schoongemaakt. Je hebt ook een overloop en ontluchting nodig, want bij extreme waterval kan de grindkoffer of infiltratiebuis/-krat verstopt raken. De beste oplossing is om een overloop naar een dieper gelegen punt in de tuin te laten afvoeren. Een plek waar het water geen kwaad kan doen. De overloop zorgt tevens voor de ontluchting van de krat of koffer.

Watermanagement

Water in de tuin houden is belangrijk. Er zijn met de huidige, nieuwe materialen makkelijke methodes om je terras droog te houden, je border optimaal te voorzien van water en tijd te besparen door minder te sproeien. Afhankelijk van je wensen en de geschiktheid van je tuin zijn er diverse opties. Regenoverlast kun je voorkomen door waterplassen te infiltreren in je tuin. Zorg voor een infiltratiebuffer langs je terras. Dit werkt goed in combinatie met een brede opvanggoot. Het water kun je vervolgens onder je terras (of een andere plek in je tuin) laten infiltreren. Voor iedere infiltratiemethode is wel een product op de markt. Je kunt zelfs een infiltratielijn toepassen bij hagen en bomen. Informeer naar de mogelijkheden. Wij helpen je graag verder. Wil je het zelf aanleggen? Ook dan staan we klaar om je goed te informeren over de juiste producten en het op de goede manier aanbrengen hiervan. Je kunt in de toekomst dan voor honderd procent genieten van jouw klimaatbestendige tuin.

Als je minder wil sproeien, kun je overwegen water te laten infiltreren in een wadi, verhoogde plantenbakken of langs bomen en hagen. Dit is tevens een goede manier om planten optimaal te laten groeien. Op termijn zorgt dit door natuurlijke schaduw voor een fijner en koeler klimaat in je tuin.

Regenwater opvangen terras: lijngoot

Regenwater opvangen op je terras: plaats een lijngoot

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen