Hoe zorg je goed voor je planten?
20 april 2021 
2 min. leestijd

Hoe zorg je goed voor je planten?

Hoe zorg je goed voor je planten? Alles verandert beetje bij beetje, maar de plantenwereld past zich razendsnel aan. We weten wat, hoe en waarom we iets willen en zijn ook massaal van start gegaan met het ’vergroenen’ van onze leefomgeving. Planten zijn hip en trendy, we kiezen voor duurzaam en de voeding en verzorgingsproducten met een natuurlijke werking staan hoog op onze agenda. We zijn met z’n allen moediger geworden.

Reorganiseren van je planten

Heel veel mensen kijken nu naar de ontwikkeling van planten en bomen in hun tuin, maar ook dat van de omgeving. Ze laten het binnenleven even voor wat het is en gaan naar buiten. Al is het nog fris en staan de planten voorzichtig te wachten op wat groeizamer weer, het opmaken en feestelijk inrichten van de tuin is in volle gang. Door het trage voorjaar en de ontwikkelingen binnen de plantenwereld, is het niet altijd meer vanzelfsprekend dat iedere plant met jouw geliefde kleur, bladvorm en groeiwijze op dit moment te verkrijgen is. We moeten dus niet alleen letterlijk reorganiseren, maar ook figuurlijk moeten we anders omgaan met wat er verkrijgbaar is en wanneer.

We moeten anders omgaan met planten in onze tuin

We moeten anders omgaan met planten in onze tuin

Planten vermeerderen

Juist omdat de planten nu langzaam groeien en nog niet volop in het blad staan, is het de tijd om planten te vermeerderen en te verplaatsen door ze te delen. In mijn boek ‘Hallo Tuin’ heb ik daar een heel hoofdstuk aan gewijd. Zo sparen we planten en vullen we het tekort op de markt aan. Leuk daarbij is dat je zelf ook nog een beetje ‘kweker’ bent van jouw plant. Je ziet de wortelgroei, de ontwikkeling en krijgt een realistisch beeld waarom planten groeien en soms juist minder of niet groeien. Jouw plant wordt dan opnieuw geboren en is de ster van de toekomst.

Vermeerder en verplant je planten

Vermeerder en verplant je planten

Stimuleer je planten

Planten gaan altijd bedachtzaam met elkaar om. Ze beconcurreren elkaar als het nodig is, maar stimuleren elkaar des te meer om te kunnen groeien. Ze moeten het allemaal hebben van die ene omgeving waar ze geplant worden, maar nog belangrijker wat ze krijgen van hun ‘Tuinbaas’. Net als bij onszelf is het nodig om planten een stimulans te geven om te groeien, een voedingsproduct te geven waar ze even mee vooruit kunnen zonder dat hun ‘grote broer‘ het bij ze weghaalt. Blijf ook de gezondheid van planten in de gaten houden. Hier hebben we hulpmiddelen voor, maar we moeten niet onderschatten wat een negatieve aanval van bijvoorbeeld insecten met planten kan doen. Niemand ziet graag schade aan planten door rupsen en/of kevers, dus de natuurlijke cyclus stimuleren waarbij er evenwicht komt in je tuin is net zo belangrijk. Het ene diertje leeft nu eenmaal van het andere.

Top 5 vaste planten

Omdat we niet alleen plezierig willen tuinieren maar ook makkelijk, heb ik een top 5 gemaakt van de meest trendy vaste planten voor de komende maanden:

  1. Hydrangea in vele soorten en kleuren;
  2. Euonymus, groen, geel, bontbladig,  bodembedekkend of juist als middelgrote plant;
  3. Lavendel, voor in de tuin maar ook voor in potten en bakken;
  4. Hebe, bladhoudend in verschillende soorten en maten met een lange bloei in de zomer;
  5. Ajuga met verschillende bladkleuren, maar met zijn vertrouwde paarse bloem.
Top 5 vaste planten

Top 5 vaste planten

We bundelen onze krachten offline en online om heel veel planten de juiste kansen te geven.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen