Onkruid verwijderen en voorkomen in je tuin
15 juni 2021 
3 min. leestijd

Onkruid verwijderen en voorkomen in je tuin

Onkruid in je tuin… dat hebben we liever niet. Het is zomer, dus willen we genieten van en in onze tuinen, maar dat doen we niet alleen. Het wordt steeds drukker in ons paradijs. Borders groeien mooi vol met onze eigen planten, maar ook de wilde planten (het onkruid) laat zich zien. Tel daar de ongewenste vrienden en de meeldauw bij op en het tuinieren wordt er even niet makkelijker op.

Onkruid voorkomen

Het beste wapen tegen onkruid: zorg dat je zo min mogelijk open, kale stukken in je tuin hebt. Bedek de bodem met bodembedekkers. Dat zijn dichtgroeiende planten die ervoor zorgen dat het onkruid weinig of geen kans krijgt. Denk aan de volgende planten:

  • Zonnige plek: Siergrassen, Geraniumsoorten in diverse kleuren, Waldsteinia ternata, Vinca, Campanula of de geurende citroentijm
  • Schaduwrijke plek: Epimedium, Pachysandra, Alchemilla, Ajuga reptans of Heuchera met zijn vele verschillende bladkleuren.

Schoffelen tegen zaadonkruid

Eenjarig onkruid ontkiemd en is makkelijk te verwijderen. Het komt ook niet meer terug als je het verwijderd voordat het bloeit en de zaden door je tuin kunnen verspreiden. Omdat het zich niet diep wortelt is het makkelijk om met de hand eruit te trekken. Schoffel in ieder geval bij droog weer en verwijder ook het onkruid dat wel gebloeid heeft. Gooi het onkruid niet op de composthoop, anders ga je met het gebruik van de compost al het zaad weer door je tuin verspreiden.

Schoffelen tegen zaadonkruid

Onkruid verwijderen? Schoffel bij droog weer.

Wortelsteken tegen meerjarig wortelonkruid

Meerjarig wortelonkruid raak je minder makkelijk kwijt. Het zet zich vast met een diepe penwortel of een wijdvertakt wortelstelsel (paardenbloemen, zevenblad of zuring). Verwijder bij dit onkruid altijd zoveel mogelijk de wortels met een plantenschep of een onkruidsteker en zorg dat je de wortels weggooit. Je kunt ook kort met een onkruidbrander het blad wegbranden, hierdoor sterft na enkele dagen alleen het bovengrondse gedeelte van de plant. Wortelonkruiden zoals de paardenbloem hebben ook een nuttige functie. Ze halen namelijk met hun penwortel de voedingstoffen die dieper in de bodem zitten naar boven.

Worstelsteken meerjarig onkruid

Verwijder meerjarig onkruid altijd zoveel mogelijk bij de wortels met een plantenschep of een onkruidsteker.

Onkruid chemisch bestrijden? Liever niet.

Is het onkruid echt niet te bestrijden en kies je voor chemische producten, gebruik dan alleen middelen met een juiste toelating en volg altijd de gebruiksaanwijzing. Laat jezelf goed informeren voordat je het gaat gebruiken en zet het alleen in als het niet anders kan.

Middelen met azijnzuur, natuur- of schoonmaakazijn gebruiken? Zorg dan wel dat je weet wat de regels zijn om het veilig toe te passen. Je mag het namelijk alleen onder strikte voorwaarde inzetten tegen onkruid, maar niet op groene aanslag. Daarvoor is schoonmaakazijn niet toegestaan. Er is ook ‘mooi onkruid’ in de tuin, laat dat dus lekker staan.

Onkruid in het gazon? Vraag naar de mogelijkheden!

Bladziekten in de planten

Er zijn veel soorten bladziekten, de bekendste zijn meeldauw, roest en bladvlekkenziekte. Controleer je tuin vaker in deze tijd. Zit het echt in de planten? Behandel ze dan om verspreiding te voorkomen.

Meeldauw bestrijden

Meeldauw op je planten? Behandel tijdig!

Het is niet altijd makkelijk om te analyseren welke bladziekte er eigenlijk in je planten zit. Twijfel je of weet je het niet? Vraag het dan, zodat je de juiste middelen inzet op het juiste moment. Neem nooit zieke plantendelen mee naar ons plantencentrum zonder dat ze luchtdicht verpakt zijn!

Gebruik net als wij producten die bestaan uit plantaardige bestanddelen die worden opgenomen door de bladeren en wortels van planten. Daar stimuleren ze de groei, de vitaliteit en het natuurlijk herstellend vermogen.

We hebben zelf in de hand wie of wat we wel of niet in de tuin willen hebben. Maak het jezelf en al je planten dus niet te moeilijk door ze gezond te laten groeien en op tijd actie te ondernemen als het nodig is.

Geniet van een mooie groene en bloeiende tijd.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen