Tuinieren in maart

Tuinieren in maart, het voorjaar is begonnen en daarbij ook het tuinseizoen. We gaan het hebben over de start. Waar moeten we op letten, zeker nu we van de winter naar de lente zijn gegaan. Wat is belangrijk? Verder moeten we nadenken over hoe de meeste planten en bomen het vorig jaar hebben gedaan, omdat de temperaturen afgelopen november en december erg hoog waren en veel planten al voordat de winter zijn intrede had gedaan in de voorjaarsstand stonden. Kortom we gaan weer aan de slag.

Tuinieren in het vroege voorjaar

We spreken met recht over een vroeg voorjaar. Het was niet alleen voor ons als mensen even schakelen, dat geldt ook voor alle planten. Planten hebben echt een herstelperiode nodig, dus als je denkt dat je plant dood is gegaan… het advies is: oordeel niet te snel. Het kan bij veel planten zomaar gebeuren dat ze weer uitschieten en nieuw blad gaan vormen als het echt voorjaar is. Zeker bij bladhoudende planten is dit vaak het geval.

Planten herstellen zichzelf - geef ze de tijd

Planten hebben de tijd nodig om zichzelf te herstellen

Bodemtijd

Het is nu al van belang de border en tuin wat los te maken. Hierdoor komt er weer wat meer leven in de bodem. Geef je planten de benodigde Biovin en Terra Fertiel om wortels en bodem een extra stimulans te geven en strooi dit af met een dun laagje compost voor een optimaal resultaat. Het is bekend, hoe meer wortels een plant ontwikkelt en hoe dieper de wortels de bodem in kunnen gaan, hoe meer je het hele jaar kunt bezuinigen op het geven van water en voedingsstoffen.

Tip: het bemesten laten we nog even achterwege. Dit komt later als de groei van je planten echt gaat beginnen. Te vroeg bemesten heeft geen enkele zin.

Maak de bodem los in het voorjaar

Maak de bodem los in het voorjaar

Gazon in maart

Het is niet zo vreemd dat de meeste gazons er nu niet geweldig groen bij liggen, ook hier heeft de wortelontwikkeling van de grasplanten zijn tijd nodig. Het is wel raadzaam om ook in je gazon wat lucht te brengen. Dit noemen we het beluchten van je grasmat. Hoe pak je dit aan? Neem een grasprikker, een ouderwetse riek of ben creatief door iets te maken met prikkers onder schoenen (dit is ook te koop). Loop hiermee over je gazon en de zuurstof gaten zijn zo gemaakt. Heb je je gazon belucht, geef dan ook Biovin. Is de bodem erg vast? Gebruik Biovin dan in samenwerking met Terra Fertiel. Is het al meer dan een jaar geleden dat je kalk hebt gegeven? Dan kun je nu de eerste Magkal geven aan je gazon. Ook voor je gazon geldt: wacht nog even met bemesten tot de echte groei van je gazon begint. Begin je met bemesten, gebruik dan als eerste de New Grass of Startersbemesting.

Tip: houd tussen het bekalken en bemesten 2-3 weken aan.

Belucht je gazon in het voorjaar

Voor een groen en gezond gazon breng je ook in het voorjaar lucht in je gazon

Aanplanten van je tuin

Natuurlijk is het daar nu het perfecte moment voor, zodat je het komende tuinseizoen volop kunt genieten van je tuin. Wij staan met onze tuinplanten voor iedereen klaar op ons tuincentrum in Wijchen.

Wil je hagen aanplanten met ‘blote wortel’? Het is dé ideale tijd om dat te doen, al moeten we het weer natuurlijk altijd in de gaten houden.

Lekker aan de slag in jouw voorjaarstuin, maak er iets moois van!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Maya
Door

Maya

op 04 Apr 2021

Ik heb een vraagje. Ik lees steeds vaker dat het niet goed is voor de planten en hun wortels en ook de bodem om te schoffelen. Omdat je het bodemleven op deze manier verstoort en je kans hebt op het beschadigen van de wortels. Is het dan wel goed om de bodem los te maken met zo'n krabber als op de foto? Zelfs als je het zo voorzichtig mogelijk doet?

Reactie plaatsen