Slechte groei planten en bomen
11 mei 2021 
2 min. leestijd

Slechte groei planten en bomen

Slechte groei van planten en bomen? Het voorjaar komt maar langzaam op gang. Het wisselvallige weer van de afgelopen weken laat bij veel planten en bomen geen intense groei zien. Het zijn met name de bomen en planten die niet erg lekker in hun ‘hout en wortel‘ zitten. Toch willen we dat ook de achterblijvers het goed gaan doen en daarom is het belangrijk om ze een duwtje in de rug te geven aankomend groeiseizoen.

Groeiherstel en gezondere groei

Als we het hebben over groeiherstel of een gezondere groei, dan gaat de aandacht eerst uit naar de bodem. Wat gebeurt daar en wat zou een oorzaak kunnen zijn? Het is natuurlijk niet makkelijk om dat allemaal te onderzoeken. De bomen of planten staan er meestal al jaren waarbij ze beetje bij beetje achteruit zijn gegaan. Het is belangrijk om:

  • de oorzaak van de slechte groei op te lossen en niet steeds het terugkomende probleem te behandelen (schimmels, bladvlekkenziekte, luizen, mieren etc);
  • bodemverbetering toe te passen met behulp van Vertimulch en Biovin.
Bladvlekkenziekte rozen voorjaar

Bladvlekkenziekte bij de roos

Wat is Vertimulch eigenlijk?

Vertimulch is een all-in-one verticale bodemverbetering, bestemd voor bestaande hagen, planten of bomen. Het is een universeel toepasbaar product door een unieke combinatie van verschillende mycorrhiza. Deze schimmels maken het verschil en koloniseren de wortels onder de meeste uiteenlopende omstandigheden waardoor de opnamecapaciteit van de planten toeneemt.

Een verdichte bodem of slechte grondbewerkingen zorgen voor stressvolle omstandigheden bij alle planten. Door het toevoegen van de twee bacteriën die zich in de Vertimulch bevinden, herstelt niet alleen de opnamecapaciteit van de wortels maar wordt ook de bodem belucht. Hierdoor ontstaan nieuwe wortels. Het herstelt de essentiële biologie die verstoord is door bijvoorbeeld  bodemverdichting. De jaarlijkse groeiverschillen met en/of zonder Vertimulch zijn groot. Dit komt door het grotere opnamebereik en toegang tot het capillaire water (bomen ‘drinken’ het capillaire water door middel van hun penwortel waardoor ze de hitte overleven). Hoe donkerder de grond, hoe meer capillair water er aanwezig is voor de planten.

Hoe gebruik je Vertimulch?

Maak 3 gaten rondom boom, heester of plant (gebruik een grondboor of palenboor):

  • Verwijder blad of een eventuele mulchlaag van de plek waar je gaat boren;
  • Boor tot een diepte van 25-30 cm;
  • Leg de grond naast het geboorde gat;
  • Meng 75 gr Vertimulch met Biovin door de grond welke je naast het gat gelegd hebt;
  • Vul de gaten met de gemengde grond en druk het goed aan.
Maak gaten in de grond voor het gebruik van Vertimulch

Maak gaten in de grond voor het gebruik van Vertimulch

Geef minder of slecht groeiende bomen zo op een makkelijke manier een boost waar ze lange tijd profijt van hebben. Heb je dit gedaan? Gebruik daarna OPF granulaat en/of Health Start tabletten voor een optimaal resultaat.

Een gezonde tuin willen we toch allemaal en hoe fijn is het dat dit ook kan.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen