Gazon en planten herstellen na droogte
12 september 2022 
2 min. leestijd

Gazon en planten herstellen na droogte

Het is nu de tijd om je tuin te herstellen. We genieten nog heerlijk van de (na)zomer maar weten allemaal dat onze planten, gazon en bomen het niet makkelijk hebben gehad met de warmte en droogte. Het is dus tijd dat we ze helpen om sterk en gezond te worden voor de winter. Wat is belangrijk om mee te beginnen?

Gazon herstellen na extreme droogte

De natuur heeft op dit moment het voorwerk al gedaan, want de eerste regen is gelukkig gevallen. Voor nu is het belangrijk om je gazon te:

  • beluchten (veel gaten prikken zodat er zuurstof in de bodem komt). Gebruik een gatenprikker of laat je verrassen door het gebruik van gazonprik sandalen. Eenvoudig in gebruik, neemt weinig ruimte in beslag en zeer efficiënt (ze zijn op voorraad op ons tuincentrum). Heb je een groot gazon, dan is het gebruik van een beluchtingsmachine ook mogelijk. Let wel op kabels van bijvoorbeeld een maairobot of drainage slangen onder het gazon.
  • bezanden in combinatie met biovin. Strooi het gelijkmatig over je gazon en regen het in.
  • doorzaaien en topdressen als het gazon erg ‘dun’ is geworden. Bij kale plekken zaai je het gazon door en topdress het daarna met gazongrond (dun laagje speciale grond).
  • bemesten, gebruik de najaar- of winterbemesting omdat daar de juiste voedingsverhouding in zit wat het gazon juist nu nog nodig heeft om te herstellen.

Heb je vragen of weet je niet precies hoe je het allemaal moet aanpakken? Stuur gerust een foto van jouw gazon en wij geven je graag advies.


Hebben je planten last van droogteschade?

Hebben je planten veel last van droogteschade (planten hebben weinig of geen blad meer), dan is het belangrijk dat ze nog herstellen:

  • Voor nu is het geven van biovin in combinatie met Terra Fertiel goed. Deze producten bevorderen de opname van meststoffen en voorkomen dat er veel nitraten uitspoelen, die belangrijk zijn voor de planten. Heb je de afgelopen tijd veel water gegeven, dan is een extra aanvullende bemesting nodig. Denk hierbij aan de nutri najaar of andere vergelijkbare voedingsstoffen.
  • Ben nog wat voorzichtig met het kort snoeien van planten waarvan je denkt ‘dit ziet er niet meer uit’. Er zitten namelijk nog veel waardevolle stoffen in de planten waar ze wat mee kunnen doen.
  • Zorg dat bij wat je ook knipt of terugsnoeit, er altijd blad aan de planten blijft zitten in deze tijd.
  • Hagen kunnen nu gesnoeid worden als dat nodig is. Zorg dat je de planten daarna voorziet van biovin en voeding zodat ze goed kunnen herstellen. Hagen en coniferen die bruin geworden zijn geef je extra magnesium.

Het is op veel plaatsen nog droog, blijf daar op letten. Geef gericht en op een efficiënte manier water om verspilling te voorkomen.

droogteschade-planten-na-zomer

Bomen en grotere heesters

Hiervoor gebruik je een andere methode: een verticale bemesting, gericht bij de wortels. De all-in one verzorging met verschillende componenten zorgt voor een snelle optimale wortelvorming waardoor bomen en heesters optimaal gebruik kunnen maken van voeding en water. Je dient het toe met een grond/palenboor. De all-in one verzorging is kant en klaar verkrijgbaar op ons tuincentrum, maar ook online.

Meer weten over planten, verzorging, tuinaanleg en/of onderhoud? Laat het ons weten, we helpen je graag.

We starten weer gezamenlijk op met een beetje van jezelf, de natuur en hulp van ons. Laten we er een mooi tuinseizoen van maken. Voel je welkom op ons tuincentrum!

Over de schrijver
Reactie plaatsen