10 tips om je tuin winterklaar te maken in oktober
28 oktober 2020 
3 min. leestijd

10 tips om je tuin winterklaar te maken in oktober

Het is oktober, we zitten in het tuinseizoen en zoals bij iedereen meestal het geval is, willen we graag dat de tuin er netjes en verzorgt uit ziet. Dit noemen we ‘het winterklaar maken’ van de tuin, al laat de winter zich de laatste jaren niet meer al te vaak zien. Onze winters zijn relatief warm. Temperaturen langdurig onder nul graden en sneeuwstormen zijn we niet meer echt gewend. Maar toch is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken.

Winterklaar maken, zullen we een start maken?

De hobbykleren gaan aan, tuingereedschap en snoeischaren zijn schoon én scherp, en met een lach op je gezicht gaan we aan de slag. Om niet iedere keer iets te kopen om achter in je schuurtje of tuin-apotheek te zetten, gaan we eerst inventariseren wat we eigenlijk allemaal nog hebben en wat we daarvan kunnen gebruiken.

TIP 1: Oude bestrijdingsmiddelen

Oude bestrijdingsmiddelen brengen we naar de milieustraat. Veel van deze verouderde middelen hebben geen optimale werking meer en ze doen het slecht in ons milieu.

TIP 2: Bemestingsstoffen

Kijk op de verpakking van de bemestingsstoffen wat er eigenlijk in zit. Zit er een hoge mate stikstof (N) in, gebruik deze nu niet maar zet deze alvast klaar voor het voorjaar. Heb je meststof met een hoog kali gehalte (K), dan kun je deze gerust nog geven op plekken waar je ziet en weet (geïnventariseerd) dat de groei erg slecht is geweest de afgelopen zomer en waarvan je gezien hebt dat met name bij bladhoudende planten het blad erg vroeg geel is geworden. Heb je een kalk meststof (CA) met óf zonder magnesium (Mg)? Gebruik deze nu op je gazon of bij planten die houden van een verhoogde zuurgraad. Denk hierbij onder andere aan vlinderstruiken, buxus, clematis, lavendel, seringen en rozen. Maar ook moestuinen kun je, afhankelijk van wat je kweekt, voorzien van kalk. Geef geen kalk aan zuurminnende planten zoals hortensia’s, rhododendrons of azalea’s.

TIP 3: De bodem

Spit de bodem los met bijvoorbeeld een drietand of maak de grond los met een schoffel. Voeg bodem-en wortelactivators toe, zoals Biovin en Terra Fertiel. Hark deze licht in, zodat de stoffen contact kunnen maken met de grond. Voorzie de grond daarna van een laagje compost.

Hark de grond los

TIP 4: (Lei)bomen

Snoei je (Lei)bomen netjes en bind ze op. Groeien de bomen minder of zelfs slecht? Injecteer ze dan met Vertimulch in combinatie met Biovin. Vertimulch zorgt voor voeding in de allerdiepste lagen van de bodem. Het bevordert de groei en ontwikkeling van de boom. Biovin is een organische grondverbeteraar die ervoor zorgt dat planten hun voedingsstoffen  makkelijker op kunnen nemen.

TIP 5: Rozen 

Snoei de rozen alvast gedeeltelijk terug. Het overige snoeiwerk doe je in het voorjaar. Geef de rozen Biovin en Terra Fertiel en strooi het licht af met compost.

Snoei rozen gedeeltelijk terug in het najaar

TIP 6: Hortensia

Pas bij hortensia’s alvast de eerste verjongingssnoei toe. Denk er aan dat niet iedere soort op dezelfde manier gesnoeid moet worden.

TIP 7: Het gazon

Maai het gazon op 3-4 cm. Geef vervolgens een Pré-winter bemesting met Biovin. Pré-Winter is een speciale najaarsbemesting die 4 tot 5 maanden werkzaam is. Indien nodig bekalk je het gazon. Wil je het gazon inzaaien of bijzaaien? Dat kan nu nog net. Wil je graszoden leggen? Dit is nog mogelijk. Vergeet niet om het blad van het gazon te harken. Hark blad van het gazon. Bladeren zorgen voor een dichte laag op het gazon waardoor er geen licht meer bij het gras kan komen.

Kalk strooien op het gazon

Strooi kalk op het gazon indien nodig.

TIP 8: Potten, baskets en bakken

Vul je potten, bakken en baskets met wintergroene planten voor een kleurrijke tuin.

Vul je hanging basket met mooie najaarbloeiers

TIP 9: Zieke planten

Verwijder zieke planten uit je tuin, maar ruim ook aangetast blad goed op. Verwerk deze bladeren en/of zieke planten niet in de composthoop, zo verspreid je de ziektes namelijk weer opnieuw door je tuin.

TIP 10: Aan- en verplanten

Vanwege de warme bodem is het nu de tijd om aan te planten of om planten te verzetten. In deze periode kunnen alle planten verzet of aangeplant worden. Gebruik hierbij de juiste verzorgingsmiddelen. Vraag ernaar op ons tuincentrum. Je kunt natuurlijk ook je hele tuin renoveren. Weet je niet goed wat je wilt? Ons tuincentrum werkt als een etalage en inspiratiebron voor jouw tuin. Onze tuinontwerper kan meedenken in het ontwerp, onze hoveniers kunnen helpen met de aanleg en alles wat daar bij komt kijken. Wil je je tuin een opfrisbeurt geven met nieuwe beplanting? Onze TuinTeacher Henny maakt in overleg een beplantingsplan die passen bij jouw levensstijl, tijd,  budget, smaak en wensen.

Vergeet vooral niet te genieten van de opgeruimde tuin. Het winterklaar maken hoeft echt niet allemaal in een week af, neem de tijd. Niets moet in de plantenwereld, alles mag. Natuurlijk is er nog veel meer te doen in de tuin.

Juist nu is je tuin de bijzonderste plek! Geniet!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen