Tuintips Oktober - Tuinieren in de herfst
01 oktober 2023 
3 min. leestijd

Tuintips Oktober - Tuinieren in de herfst

Tuintips voor de maand oktober, daar helpen je graag mee op weg. Het najaar klopt op de deur en de tuin nodigt je uit om naar buiten te komen, om te genieten, te voelen, te planten, de leukste werkzaamheden te doen en om je zorgen mee te laten nemen door de wind. Samen worden we de ‘Gelukkige Tuinman en Tuinvrouw’. We gaan tuinieren in de herfst.

Tuintips voor oktober

De mooiste inspirerende tijd is begonnen. Niet alleen alles om ons heen verandert, ook onze tuinen en balkons. Doen we niets, dan gaat het er leeg en kleurloos uitzien en dat is wat we niet willen. We blijven het ‘zomers’ maken, maar dan met het rijke gevoel van de herfst. Samen worden we ‘Verslaafd aan groen’ en gaan we aan de slag.

Vanuit hier regent het tuincomplimenten voor iedereen, want wat zagen de planten er dit jaar overal mooi en verzorgt uit. We hadden ook meer tijd om te kijken naar onze planten en bomen, zodat we beter konden inschatten wat er nodig was voor een gezonde tuin. We komen natuurlijk altijd uitdagingen tegen die we liever niet hadden gezien, maar dit neemt niet weg dat het over het algemeen goed gegaan is. Mijn complimenten als groenspecialiste. Zijn we nu dan klaar? Nee, er is gelukkig genoeg te doen en te beleven zodat we een net zo fijn najaarsseizoen tegemoet gaan als het achter ons liggende voorjaar- en zomerseizoen.

Tuintips voor de maand oktober

Een verzorgde tuin door extra aandacht te geven aan je tuin

Hoe creëer je een gezonde bodem in je tuin?

  • Let eens op de grond in je tuin. Is deze ondanks de regen op 30-40 cm diepte nat of heb je te maken met een droge grond? Zijn er gedeeltes in je tuin waar het water bij de planten blijft staan? Neem een grondboor en maak diepere gaten door de storende laag heen en doe daar wat grind of zand in voor een betere ontwatering rondom de wortels van bomen, heesters, vaste planten of gazon. Heb je droge plekken in je tuin? Voeg dan H2Pro Conserve Granular door de bodem. De kracht van H2Pro is de effectieve werking door de hele wortelzone en niet alleen bij de toplaag. Het is efficiënt op hele droge plekken in je tuin, maar ook in plantenbakken en verhoogde borders is het een aanwinst als we het hebben over de waterbehoefte van je planten. Dit noemen we het gemakkelijke watermanagement.
  • Maak de grond los met een drietand of schoffel om de grond om weer wat extra zuurstof aan de bodem toe te voegen. Er zijn twee voordelen: alles is weer netjes onkruidvrij en je kunt makkelijk de wortel- en bodemactivators (Biovin en Terra Fertiel) toevoegen. Hark deze in en strooi af met een dun laagje compost. Let er wel op dat de compost vrij is van onkruid en ziektekiemen.

Aanplanten in oktober

Het najaar is natuurlijk hét tuinseizoen, ook al wordt dit wel eens vergeten in de snelle moderne wereld van nu. Dit is al decennia lang, maar niet iedereen weet meer waarom. Even een korte uitleg hierover: in het najaar is de bodemtemperatuur nog erg aangenaam waardoor nieuwe planten maar ook planten die je gaat verplanten makkelijk wortels vormen. In deze tijd zijn de temperatuur en het vochtgehalte in de bodem ook veel beter. Daarbij komt nog dat de sapstroom langzaam minder wordt, waardoor de plant zich kan concentreren op de wortelvorming. Dit is het belangrijkste groeiproces.

Tuintip - Aanplanten doe je in oktober

Aanplanten doe je in oktober

Tuintips – Welke planten geven mijn tuin kleur?

Het komende seizoen breng ik in iedere online tuincolumn groentoppers onder de aandacht die een plek verdienen in iedere tuin. We beginnen met:

  • Gaulnettya wisleyensis ‘Jingle Bells’ is een groenblijvende bodembedekker met de hele winter mooie zwarte bessen.
  • Callicarpa bodinieri’ Profusion’ is een heester met opvallende paarse bessen. We noemen hem niet voor niets de schoonvrucht. De plant is te verkrijgen als heester maar ook op een lage of hoge stam waardoor hij nog beter opvalt.
  • Ligustrum japonicum ‘Texanum’ is een bladhoudende heester en past overal met zijn leerachtig groen blad. Hij verrast je met witte geurende bloemen en groene besjes.
Tuintip - Winterbloeier Callicarpa bodinieri 'Profusion’

Bessen van de Callicarpa bodinieri ‘Profusion’ in de winter

Er is zoveel moois… vergeet niet om er van te genieten.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen