Snoeien en aanplanten in de herfst
24 november 2020 
2 min. leestijd

Snoeien en aanplanten in de herfst

Soms denk je dat het geen zin meer heeft om de tuin in te gaan, omdat het buitenzijn-seizoen bijna voorbij is. Niets is minder waar, het is juist heerlijk in je tuin. Het is verleidelijk om binnen te blijven, maar de verleiding van je tuin is momenteel zoveel meer en brengt een sprankelende gekleurde toekomst. Snoeien en aanplanten in de herfst is een perfecte bezigheid. Jij, je planten en het bodemleven investeren juist nu in een toprelatie voor de toekomst.

Tuinieren in november en december? Wat kun je doen?

 • De tuin klaarstomen voor de komende maanden op een natuurlijke manier;
 • Snoeien, wat neem je wel en wat neem je niet onder handen;
 • Nieuwe planten plaatsen, denk ook eens aan inheemse soorten;
 • Het bodemleven verwennen.

Snoeien in de herfst

 • Kort jonge scheuten van lei –en dakplatanen in tot op enkele bladeren;
 • Knip bij rozen de uitgebloeide bloemen weg (ze bloeien met zacht weer nog even door);
 • Een beukenhaag mag je iets snoeien door te lange takken in te korten;
 • Stamrozen met een zware kroon kunnen tot de helft worden teruggesnoeid;
 • Als het blad eraf is kun je heesters inkorten of in model snoeien;
 • Vaste planten, daarbij kun je de afgestorven stengels verwijderen;
 • Planten die kort bij een vijver staan kun je snoeien. Verwijder afgevallen blad (dit vormt voor vissen een giftig gas);
 • Snoei wintergroene planten nu niet teveel, maar snoei ze licht;
 • Snoei je fruitplanten en fruitbomen wel. Appel-, perenbomen, kruisbessen en rode bessen, bramen kunnen nu gesnoeid worden. Druiven snoei je pas als de planten volledig tot rust zijn.

Twijfel je over het wel of niet, hoe en waarom snoeien, informeer dan altijd even. Je kunt bellen, een foto mailen of langs komen. Wij helpen je op weg.

Welke rozen snoei je in de herfst?

Rozen snoeien in het najaar

Nieuwe planten inplanten

Alles kan nog worden geplant in deze tijd, eind november. Wil je veel vogels, biodiversiteit en een gezond bodemleven in de je tuin? Denk dan eens aan inheemse beplanting. Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Hiermee verzorg je in het bijzonder onze insectenwereld en omdat het afvallende blad in deze tijd heel goed overweg kan met de bodem, voed je er dus ook het bodemleven mee. Enkele specifieke inheemse planten zijn: Egelantier, Sleedoorn, Gewone Vlier, maar ook Akelei, Silene, Tuingeranium, Carex… en nog veel meer soorten horen hier thuis. Je kunt ze bij ons bestellen. Geef jouw kleur en smaak door en wij stellen een mooi pakket voor je samen, afhankelijk van het aantal m2 dat je wilt beplanten. Deze planten kun je klein, maar ook groter laten worden. Ze zijn heel goed en makkelijk te snoeien. Wil je een hoekje of een gedeelte van je tuin voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten maken? Bestel dan dit inheemse paradijs en wij sturen het naar je toe. Afhalen kan natuurlijk ook, vraag ons naar de mogelijkheden.

Bodemleven verwennen

Dit doe je met producten zoals Biovin, Terra Fertiel, compost en alles wat de natuur zelf aanreikt, zoals afgevallen blad en uitgebloeide bloemen. Denk er wel aan dat als je planten ziek geweest zijn, dan moet het blad opgeruimd worden om verspreiding te voorkomen.

Het resultaat met Biovin in de tuin

Iemand verrassen, juist in deze tijd? Geef ons plantenpakket cadeau en het leven straalt. Leuk als kerstcadeau of kerstpakket!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen