Groenblijvende en bladverliezende planten in de winter
10 november 2020 
2 min. leestijd

Groenblijvende en bladverliezende planten in de winter

Groenblijvende en bladverliezende planten in de winter…zelf zie je het misschien niet altijd, maar als je goed oplet merk je dat bij planten en bomen veel automatisch gaat zonder dat we er zelf iets aan doen. Iedere dag beschermen planten zich op een makkelijke manier, ze buigen mee met de grillen van de natuur zonder dat het ze moeite kost. Juist in deze tijd zie je dat extra goed wat juist weer inzichten geeft in het tuinieren voor de toekomst.

Wat zie je nu aan groenblijvende en bladverliezende planten en bomen?

Wat je nu ziet aan planten en bomen is de rust waarmee ze de winter in gaan om te overleven. Iedere plant heeft daar zijn eigen methodes voor en veel hulp hebben de meeste planten daar niet voor nodig. Vaak horen we tuinliefhebbers bij de eerste nachtvorst al vragen of hun tuinplanten dood gaan. Alles kan natuurlijk, maar dan is de oorzaak niet de winter of de vorst maar de slechte ontwikkeling en groei die de planten doorgemaakt hebben in het voorjaar, de zomer of de vroege herfst.

Gaan mijn planten dood door vorst aan de grond?

Dit zijn voor de planten de oplossing voor de winter:

  • Bladeren laten vallen: Loofbomen en struiken die geen blad dragen in de winter laten dit zien. Het blad heeft veel water nodig. In de winter kunnen ze niet voor voldoende watertoevoer zorgen en daarom laten ze in de herfst hun blad vallen. De takken met kleine knoppen wachten keurig op het nieuwe voorjaar.
  • Speciale bladeren – naalden: hierbij hebben we het over de naaldbomen zoals de Pinus, Ceder maar ook Conifeerachtigen. Naaldbomen laten hun naalden niet vallen in de herfst, dat hoeft ook niet omdat naalden niet veel water nodig hebben en heel goed tegen kou kunnen.
  • Afstervende planten: veel groene planten kunnen gewoon niet tegen vorst. Zij hebben geen dikke takken of een dikke stam, waardoor bladeren dus kunnen bevriezen. Dat is ook de reden dat het bovengrondse deel van de plant helemaal afsterft in de herfst. Het onderste deel zijn de wortels. Deze maken een voedselvoorraad aan waarmee ze de winter goed overleven. In het voorjaar gaat de plant weer groeien en komen de stengels weer boven de grond.
    Voedselvoorraden onder de grond zien er voor iedere plant verschillend uit. Dat wil zeggen dat bollen en knollen weer een andere voorraad aanleggen dan bijvoorbeeld wortelstengels.
  • Groenblijvende planten: Bladhoudende planten en bomen gaan bij vorst in de zelfbeschermingsstand. Ze krijgen dan soms lelijk blad, afhankelijk van de hoeveelheid vorst en de duur daarvan. Maak je niet teveel zorgen over dit verschijnsel, want in het voorjaar lopen de planten weer uit en herstellen ze zich makkelijk.
    Een bladhoudende plant is altijd groen, maar dat betekent niet dat het blad er eeuwig aanhangt. Ieder jaar wordt al het blad vervangen zonder dat je er erg in hebt. Let maar eens op de natuurlijke verversing van deze planten.
Groenblijvende plant Photinia verliest geen bladeren in de winter

Photinia Fraseri ‘Little Red Robin’ is een groenblijvende plant in de winter

Het is nog steeds Happy november, een maand om heerlijk buiten bezig te zijn in de tuin. Tuinieren in november? Dit kun je doen:

  • Plant nu: de bodem is nog op temperatuur en de sapstroom is langzaam, dus is het aanplanten of verplanten nu dé ideale tijd.
  • Verzorg: strooi je verzorgingsproducten. Vraag eens wat echt nodig is voor jouw planten en bomen.
  • Maak mooi: laat de tuin shinen met planten die de hele winter kleur geven. Denk aan groenblijvende planten of planten met bessen
  • Snoei: alleen snoeien wat nodig is. Je tuin hoeft niet altijd helemaal kaal.
  • Volg je gevoel: tuinieren is leuk, maar zorg dat je zelf intuïtief het meeste geniet.

Jij vraagt en wij helpen graag omdat planten en hun verzorging ons vak is. We staan voor je klaar op ons tuincentrum.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen