Tips snoeien in oktober
30 september 2019 
in Snoeien
2 min. leestijd

Tips snoeien in oktober

De natuur staat centraal. Wij als consument zijn al behoorlijk op weg om onze omgeving te veranderen. We zien dat bijna alle opgegeten en afgestorven buxus uit de tuinen verwijderd en vervangen zijn door nieuwe planten en wij merken dat er al veel meer gewerkt wordt met natuurlijke producten. Het is nu aan alle gemeenten om ervoor te zorgen dat bomen en planten, welke in openbare ruimtes staan, gezond blijven (op tijd de processierups bestrijden en het verzorgen van ons gezamenlijk groen). We weten dat het kan én moet. Voor iedere gemeente is het nu de tijd dat we ons gezamenlijke doel ‘gezonde bomen en planten’ gaan realiseren. We promoten ons niet voor niets als ‘Het Groene Gezicht’. Dan moeten we zeker de waarde van bomen en planten niet vergeten.

Wat kunnen we gezamenlijk doen? Inventariseren.

Als eerste is het belangrijk dat we gezamenlijk, zowel gemeente als consument, inventariseren hoe onze tuinen/openbaar groen het gedaan hebben de afgelopen maanden. Op veel plaatsen kom je tegen dat met name bomen het erg moeilijk hebben door een gebrek aan voedingsstoffen en water, welke ze op het eind van de zomer echt nodig hebben. Je ziet bomen te vroeg uit het blad gaan, coniferen worden bruin en vaste planten kunnen hun gezonde bloei niet waarmaken. We moeten ervoor zorgen dat we dit nu in kaart brengen en noteren, zodat we in het voorjaar op een goede verantwoorde manier bomen en planten gezonder kunnen houden.

Bomen en planten gezond houden in de herfst

Waar gaan we mee beginnen?

Nadat we geïnventariseerd hebben gaan we aan de leukste tuinwerkzaamheden beginnen. Als eerste is dat genieten. Er zijn nog zoveel planten waarvan we kunnen genieten. Zelfs vele zomerbloeiers doen nog volop hun best. Denk er aan om ze bij de eerste koude nachten af te dekken. Dan zijn ze meestal voldoende beschermd en bloeien ze gewoon nog een tijdje door.

Snoeien, het eerste snoeiwerk kan gedaan worden. Denk hierbij aan hagen(taxus, coniferen, fagus…) maar ook verschillende bomen kunnen nu langzamerhand gesnoeid worden. Denk aan de zgn. steenvruchtbomen(pruimen, kersen, perzikbomen) maar ook de sierkerssoortenkunnen nu gesnoeid worden. Rozenknip je terug als ze uitgebloeid zijn op ca. 50 cm (ruim dit snoeihout op om ziekteverspreiding te voorkomen). Botanische rozen hebben nu prachtige rozenbottels. Dit vraagt wel veel energie van de plant, waardoor een gezonde groei voor volgend jaar afneemt. Bij voorkeur dus liever toch snoeien.

Haag snoeien in oktober

Een wat onbekendere snoeivorm: wortelsnoei bij hortensia’s. Pas dit toe als het blad eraf is. Het zorgt voor een prachtige bloei volgend jaar. Meet vanaf de kern van de hortensia ca. 50 cm naar buiten. Maak een (denkbeeldige) cirkel en steek met een vlijmscherpe spade de wortels schuin naar binnen af. Het gazon kun je nu verticuteren of beluchten (bij een dicht geslagen bodem kan het grasplantje absoluut niet overleven). Wil je graag een nieuw gazon inzaaien? Dit is nog mogelijk als de temperaturen zo blijven. Realiseer jezelf wel dat je altijd meer last hebt van onkruid dan wanneer je graszoden legt. Vergeet ook niet om borders en bestrating schoon te maken. Onkruid en mossen groeien namelijk nog gewoon door.

Er is natuurlijk nog veel meer wat we de komende maanden kunnen doen, waarvan we het mooiste in de volgende blog onder de aandacht gaan brengen. Het inrichten en stylen van je tuin met planten.De mooiste groenblijvende planten in combinatie met bloeiende planten waarvan we met recht mogen zeggen: een tuin voor de winter én de zomermaanden. Laat jezelf alvast inspireren op ons plantencentrum waar alles groen ademt in combinatie met de mooiste bladkleuren en herfstvruchten. Net even anders, maar klaar voor de innoverende tuinen van nu.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen