arrow_drop_up arrow_drop_down
27 oktober 2017 

Hortensia snoeien in het najaar?

Wij krijgen regelmatig de vraag van onze klanten of hortensia’s in het najaar gesnoeid mogen worden en of voor alle soorten hetzelfde geldt. In het kort leggen we uit waar je zoal op moet letten.

Hoe snoeien en verzorgen hortensia’s? Is dat bij ieder soort hetzelfde? 

Het beste tijdstip om hortensia’s te snoeien is na de winter. De plant is dan nog in rust en kan zich daarna opmaken voor een gezonde groei. Maar wat kun je in de herfst doen?

Hortensia Macrophylla (Boerenhortensia)

Hortensia Macrophylla

Wintersnoei

Wil je wintersnoei toepassen, dan kun je:

  1. uitgebloeide bloemen verwijderen
  2. dode of oude overhangende takken terug snoeien tot 10 cm boven de grond
Hortensia in pot: ook in het voorjaar snoeien indien nodig.
  • Vind je hem te groot voor de pot dan kun je deze overpotten in een grotere pot
  • De plant uit de pot halen 1/3 van de wortels wegsnijden, dan in verse potgrond terug zetten

Hydrangea Annabel

Hortensia Annabel snoeien
Deze heeft nog sierwaarde in de winter, dus laat hem met rust als het kan. Snoei je deze voor de winter, omdat je de plant iets wilt fatsoeneren, houd dan 60 cm hoogte aan (kniehoogte). Hoe dieper we de stengels terugsnoeien, hoe zwaarder de bloem wordt het volgende seizoen. Laat 6-8 bladogen per stengel zitten dan lopen ze op alle bladogen uit en heb je dus iets minder zware trossen met bloemen.
TIP: Als je dan na 4-6 weken opnieuw wat takken toptverspreid je de bloeiperiode en krijg je ook meer bloemen (al zijn ze iets kleiner).
 
Jonge planten: deze snoei je 20 cm boven de grond, daarna ga je weer terug naar de normale snoei.
 
Indien je hortensia’s verplant, maak een ruim plantgat en voorzie de plant van een goede kluit. Gebruik de juiste verzorgingsproducten voor een optimaal resultaat.

Hortensia Quercifolia (Eikenblad hortensia)

Deze hortensia snoei je ook weinig, het beste in het voorjaar. In het voorjaar verwijder je de dode of erg overhangende takken, zodat je weer een mooi model hebt. Wordt de plant echt te groot, haal hem dan uit de grond en pas de wortelsnoei toe. Snoei je de plant rigoureus terug, dan zal hij het eerst komende seizoen niet bloeien.

Hydrangea Paniculata (Pluimhortensia)

Hortensia paniculata limelight snoeien in het najaar
De pluimhortensia is de makkelijkste en sterkste hortensia. Deze variant heeft weinig last van wind en door zijn stevige takken valt de plant ook niet om, ondanks de grote bloemen. Snoei deze hortensia in het voorjaar. Geniet van de sierwaarde van de oude bloemen in de winter.

Wil je je planten toch nog even wat meegeven voor de winter, zodat de start in het vroege voorjaar goed is, geef dan wat Biovin en strooi dit af met een laagje compost. Je tuin ligt er dan weer mooi en opgeruimd bij, terwijl de natuur al aan het werk gaat voor volgend jaar.

Fijn najaar, geniet van het seizoen!
marium lahm
Door

marium lahm

op 4 November 2017

Ik wil graag een compliment maken over jullie goede tips . Heb jullie daardoor ontdekt dank je wel

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 7 November 2017

Dag, wat ontzettend leuk om te horen! We willen graag onze groenkennis en -passie overbrengen. Hebt u onze GroenGlossy al gespot? Daar staan nog veel meer tips in van dit seizoen. https://www.lepona.nl/groenglossy/ Veel TuinierPlezier! Groeten Henny

Reactie plaatsen