Hoe snoei ik een hortensia?
14 maart 2017 
in Snoeien
1 min. leestijd

Hoe snoei ik een hortensia?

Hoe snoei ik een hortensia?

De hortensia is een makkelijke plant en een prachtige bloeier. Ondanks dat de hortensia makkelijk is in onderhoud, moet je hem wel snoeien. Om deze plant, met weelderige bloemen, te snoeien moet je eerst weten welke hortensia er in je tuin staat. Bij twijfel laat je je voorlichten door onze hoveniers. Wij geven je tips voor de meest voorkomende hortensia’s.

Bloeiers op oud hout:

• Hydrangea macrophylla (Boerenhortensia)
• Hydrangea quercifolia (Eikenbladhortensia
• Hydrangea aspera
• Hydrangea involucrata

Bloeiers op oud hout bloeien op knoppen die in het jaar ervoor zijn ontstaan. Ze kunnen in het voorjaar gesnoeid worden, in maart en april. Om de plant te verjongen, verwijder je als eerst de uitgedroogde, uitgebloeide bloemen. Knip de oude takken tot 5 cm boven de grond af. Deze takken kun je herkennen doordat ze dikker en grijzer zijn met meer zijtakken. Hierdoor komt er onderin de plant ook voldoende licht en krijgt het de kans om ook daar te groeien en bloeien. Dit noemen we verjongingssnoei.

Overzicht hortensia's tuincentrum Wijchen

Bloeiers op jong hout:

• Hydrangea arborescens ‘Annabelle’
• Hydrangea paniculata (Pluimhortensia)

Bloeiers op jong hout zijn makkelijk te snoeien, want de bloemen groeien op knoppen die in het voorjaar zijn ontstaan. Knip de hortensia 15 tot 30 cm van de grond. Dit zorgt voor een compacte struik. Wil je de plant laten groeien? Verwijder dan alleen de bloemen. Wanneer je de plant een tijdje niet hebt onderhouden en hij te groot geworden is, kun je de hele struik 10 tot 15 cm van de grond af snoeien. Bij deze planten kun je flink terugsnoeien als dat nodig is, ze geven in het voorjaar weer nieuwe bloemen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen