arrow_drop_up arrow_drop_down
14 maart 2017 

Hoe snoei ik een hortensia?

Hoe snoei ik een hortensia?

De hortensia is een makkelijke plant en een prachtige bloeier. Ondanks dat de hortensia makkelijk is in onderhoud, moet je hem wel snoeien. Om deze plant, met weelderige bloemen, te snoeien moet je eerst weten welke hortensia er in je tuin staat. Bij twijfel laat je je voorlichten door onze hoveniers. Wij geven je tips voor de meest voorkomende hortensia’s.

Bloeiers op oud hout:

• Hydrangea macrophylla (Boerenhortensia)
• Hydrangea quercifolia (Eikenbladhortensia
• Hydrangea aspera
• Hydrangea involucrata

Bloeiers op oud hout bloeien op knoppen die in het jaar ervoor zijn ontstaan. Ze kunnen in het voorjaar gesnoeid worden, in maart en april. Om de plant te verjongen, verwijder je als eerst de uitgedroogde, uitgebloeide bloemen. Knip de oude takken tot 5 cm boven de grond af. Deze takken kun je herkennen doordat ze dikker en grijzer zijn met meer zijtakken. Hierdoor komt er onderin de plant ook voldoende licht en krijgt het de kans om ook daar te groeien en bloeien. Dit noemen we verjongingssnoei.

Overzicht hortensia's tuincentrum Wijchen

Bloeiers op jong hout:

• Hydrangea arborescens ‘Annabelle’
• Hydrangea paniculata (Pluimhortensia)

Bloeiers op jong hout zijn makkelijk te snoeien, want de bloemen groeien op knoppen die in het voorjaar zijn ontstaan. Knip de hortensia 15 tot 30 cm van de grond. Dit zorgt voor een compacte struik. Wil je de plant laten groeien? Verwijder dan alleen de bloemen. Wanneer je de plant een tijdje niet hebt onderhouden en hij te groot geworden is, kun je de hele struik 10 tot 15 cm van de grond af snoeien. Bij deze planten kun je flink terugsnoeien als dat nodig is, ze geven in het voorjaar weer nieuwe bloemen.

Reactie plaatsen