Hortensia soorten en bloeitijden
25 juni 2019 
2 min. leestijd

Hortensia soorten en bloeitijden

Iedereen wordt er weer blij van, de vele soorten hortensia’s die nu al in bloei staan of de soorten welke staan te springen om jou weer te verrassen. Maar welke soorten zijn er allemaal en hoe verloopt de bloeitijd? Hier enkele soorten op een rij.

Hortensia Magic, de toverende hortensia

De Magic hortensia is, net zoals zijn broertjes en zusjes, in verschillende kleuren verkrijgbaar met als extra dat de plant ieder seizoen zijn kleur verandert.

  • Magica Revolution: de kleur begint met roze of blauwe bollen en binnen enkele maanden verandert de kleur naar een opvallende dieprode kleur.
  • Magical Amethyst: deze valt op met zijn groene bloem met roze details. Dit soort verkleurt weer van roze naar dieprood.
  • Magical Ruby Tuesday: de intense rode bloemen met  groene details verkleuren wel vier keer per jaar en eindigen het bloeiseizoen met prachtige opvallende herfstkleuren.

Verder kennen we nog de Magical Coral, witte Magical Noblesse en de groene Magical Wings. De Magical hortensia heeft lange sterke takken en bloeit tot ver in het najaar. Je snoeit de plant niet, je verwijdert alleen de uitgebloeide bloemen.

Hortensia Macrophylla 

Deze kennen we als de Boeren Hortensia. Zomerbloeiend, in vele kleuren te verkrijgen met grote bloemen (niet te verwarren de hortensia Annabel). De bloemen verkleuren minder. Roze en wit zijn over het algemeen kleurvast. Wil je de blauwe kleur behouden, dan zijn extra toevoegingen van aluminium-sulfaat of kali-aluin nodig (dit strooi je jaarlijks eind september/begin oktober). Het snoeien van deze hortensia is eenvoudig. Je snoeit de oude takken (makkelijk herkenbaar) in maart-april.

Hortensia Hydrangéa Macrophylla Blue

Hortensia Aborescens ‘Annabele‘

De opvallende grote groen-witte bloemen kunnen een diameter bereiken van 25 cm. Het zijn zware bloemen welke wel wat ondersteuning kunnen gebruiken, willen deze met name bij regen niet uit elkaar vallen. Een wat sterkere variëteit is de Annabelle Strong, maar ook deze vraagt ondersteuning. Snoeien is makkelijk, je snoeit de plant terug tot 20-30 cm

Witte hortensia annabel

Hortensia Paniculata

De pluimhortensia is er in verschillende variëteiten. We zetten er enkele voor je op een rijtje.

  • Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ bloeit met grote witte bloemen. Vanaf september verkleuren de bloempluimen langzaam van wit naar roze.
  • Hydrangea paniculata ‘Pink Lady’, deze pluimhortensia heeft kegelvormige witte bloempluimen. In de herfst verkleuren ze naar opvallend donkerroze-rood.
  • Hydrangea paniculata ‘Limelight’. De bloemtrossen van dit soort zijn limoenkleurig tot crème-wit. De witte kleur krijgt de bloem op arme grond, maar wil je juist de mooie opvallende groene kleur dan moet je zorgen voor een wat vochtigere en vruchtbaardere grond.

Hortensia paniculata in het najaar

Hydrangea Quercifolia

Deze hortensia wordt Eikenblad hortensia genoemd. Lange witte bloemtrossen zorgen voor de opvallende bloei. De plant zorgt ook nog voor een mooie herfstverkleuring. Er zijn verschillende soorten waarvan de bekendste de Hydrangea quercifolia ‘Hovaria’ en de Hydrangea quercifolia ‘Snow Queen’.

Planten welke een onderscheiding verdienen, wij hebben ze voor iedereen. Meer weten over soorten, verzorging, bloeitijd… wij helpen je om de juiste keuze te maken.

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen