Top 6 mooiste hortensia's

Als je het in de plantenwereld hebt over hoogvliegers die al jaren een ‘top 3 predicaat’ verdienen, dan is het wel de Hortensia met zijn vele soorten, kleuren en maten. Ze zijn niet alleen het optimistische middelpunt van je tuin, maar ook op balkons en terrassen doen ze het vaak overweldigend. Een hortensia is gewoon een vrolijkmakende plant, verrassend en speels. Het is één van de bekendste planten voor in je tuin.

Hortensia, populaire en herkenbare soorten

Als we het over de hortensia hebben dan zijn er verschillende variëteiten, cultivars en rassen. De meest herkenbare hortensia’s in ons land kunnen we verdelen in

Boerenhortensia, schermvormige hortensia, pluimvormige hortensia,  eikenbladhortensia,  klimhortensia en de Annabel soorten. Natuurlijk heb je al deze soorten nog in verschillende cultivars, maar het belangrijkste is dat ze een mooie kleur geven, sterk zijn en voornamelijk lang bloeien.

1. Boerenhortensia – Hydrangea macrophylla

Deze staan bekend om hun bolvormige- en ook schermvormige bloemen en de vele kleuren. Er is een nieuwe generatie hortensia die je wel jaarlijks kunt terugsnoeien én ieder jaar volop bloemen geeft zoals de ‘Magical’ en de Hortensia Forever and Ever soorten.

Tip: planten met licht gekleurde bloemen staan liever niet in de felle middagzon.

Boerenhortensia – Hydrangea macrophylla

2. Schermvormige hortensia

Dit zijn de soorten die bloeien met vlakke schermen. We noemen ze ook wel ‘Tellerhortensia’s’. In het centrum van de bloem zitten veel kleine bloempjes met daar omheen een krans van grote opvallende bloemen. Dit zijn de lokbloemen voor insecten. In de kleine onopvallende bloemen zit het stuifmeel.

Schermvormige hortensia

3. Pluimhortensia – Hydrangea paniculata

Deze soorten herken je aan de vorm van de bloem. Ze zijn witachtig en verkleuren vaak roze in de nazomer. Het zijn echte zonnekloppers, want ze houden van een zonnige positie met een vochtige grond in de zomer. Enkele opvallende soorten zijn de Hydrangea paniculata ‘Early Harry’ met zijn rode takken, de Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’ met zijn verkleurende bloemen en de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ en ‘Phantom’ met hun grote groen-witte bloemen.

Pluimhortensia – Hydrangea paniculata

4. Eikenbladhortensia – Hydrangea quercifolia

De bloemen lijken een beetje op de pluimhortensia. De bladvorm heeft veel weg van een eikenblad maar is veel groter, tot 20 cm lang en met schitterende herfstkleuren. De stengels van deze hortensia zijn roodachtig. Een eikenbladhortensia houdt van een standplaats in gefilterd licht of halfschaduw.

5. Klimhortensia – Hydrangea anomala petiolaris

Dit is een klimmende hortensia met witte bloemen die ook heel goed als lage beplanting gebruikt kan worden (wordt 1 meter hoog). Gebruik je de plant als klimmer dan heeft hij in het begin alleen wat steun nodig, daarna klimt hij vanzelf door zijn hechtwortels.

Tip: klimhortensia is erg gewild bij vogels, vooral merels zijn er dol op. 

6. Annabel hortensia – Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Deze opvallende plant, met grote ronde bollen, is het meest geschikt voor schaduwrijke plaatsen. De bloemen zijn roomwit en kunnen erg groot worden. Door de grote bloemen heeft de plant vaak extra ondersteunig nodig. Natuurlijk kennen we ook de ‘Annabelle Strong’. Dit is een andere variant met grote roomwitte bollen, maar sterkere stelen. Een mooie roze variant is de Hydrangea ‘Pink Annabelle’.

De hortensia is een makkelijke plant. Geef hem wel voldoende water en bemesting voor een optimale en lange bloei.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen