Snoeien en verzorgen van Pluimhortensia's
27 juli 2017 
1 min. leestijd

Snoeien en verzorgen van Pluimhortensia's

De pluimhortensia is één van de meest populaire tuinplanten. Bij deze plant denken mensen veelal direct aan oude, landelijke boerderijen waar langs het water lange rijen bloeiende hortensia’s staan. Vanwege de pluimvormige tros is deze plant een bijzonder type hortensia. Vooral witte en roze variëteiten, die vaak ook nog doorkleuren, naarmate het bloeiseizoen vordert, zijn een parel in de tuin.

Pluimhortensia, makkelijk en sierlijk

De pluimhortensia, ook wel bekend als de Hydrangea paniculata, is het minder bekende broertje van de ‘gewone’ hortensia met de bolvormige bloeiwijze. De pluimhortensia is een sterke bladverliezende heester met sierlijke, pluimvormige trossen die 15-30 cm groot zijn. Een opvallende verschijning in iedere tuin die rijk bloeit en ook nog eens ‘insectvriendelijk’ is. De plant laat zich ideaal combineren met andere tuinplanten en kan zowel in de volle grond als op balkon of terras toegepast worden in potten.

Kenmerk deze soort is dat de bloemkleur zich tijdens de bloei, van juli tot september, doorontwikkeld waardoor het altijd een verrassende verschijning in de tuin blijft. Sommige soorten worden ook op stam aangeboden. Bij ons in het tuincentrum verkrijgbaar.

pluimhortensia snoeien en verzorgen

Verzorging pluimhortensia

Met een paar eenvoudige tips blijven pluimhortensia’s gezond en bloeien ze ieder jaar weer:

  • De pluimhortensia wil graag een plek in de volle zon of half schaduw en houdt van een humusrijke, zure, vochtige grond.
  • Geef de planten regelmatig water wanneer het buiten een tijdje droog is, zeker wanneer ze net geplant zijn in de volle grond of in een pot.
  • In tegenstelling tot alle andere Hortensia, gedijt de pluimhortensia ook op een wat drogere grond.
  • Geef de planten, direct na het snoeien, de juiste voeding, waardoor ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.

Snoeitips

Snoeien is heel belangrijk, ook bij pluimhortensia’s. Ieder jaar komen er dan weer nieuwe bloemen aan de plant en blijft deze jong en gezond.

  • De beste periode om te snoeien is februari-maart.
  • Door in het najaar en winter juist de uitgebloeide bloemen aan de plant te laten geeft dit prachtige silhouetten van sneeuw, ijzel of dauw.

De pluimhortensia bloeit ieder jaar op de nieuwe takken die na de snoei weer uit de plant groeien. Ze bloeien dus op het zogenoemde eenjarige hout. Je kunt ze dus gerust iedere winter 10-20 cm boven de grond afknippen. De plant blijft dan ook meer compact en zal in de zomer weer prachtige bloei geven met grote pluimvormige trossen. De plant hoger terugknippen op 60 cm, geeft lichtere pluimen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen