Bladhoudende, bladverliezende en vorstgevoelige planten | beschermen tegen kou
10 december 2020 
3 min. leestijd

Bladhoudende, bladverliezende en vorstgevoelige planten | beschermen tegen kou

We naderen het einde van het jaar. De kerstbomen en kerstgroen, kerststukken en kerstpakketten staan klaar, maar dat wil niet zeggen dat we de tuin moeten vergeten. Door het warme weer van de afgelopen maanden waren onze tuinen nog steeds gehuld in groen, de eerste lentebloemen lieten zich zelfs al voorzichtig zien. Maar hoe bescherm je al het kwetsbare groen als straks de temperatuur plotseling daalt? We hebben in de tuin te maken met bladhoudende planten, bladverliezende planten, vorstgevoelige planten en planten die tijdelijk uit het zicht verdwijnen. Welke soort planten hebben bescherming nodig tegen de kou? Welke soorten kunnen wel tegen wat nachtvorst? Hoe bescherm je de planten indien nodig?

Bladverliezende planten beschermen tegen vorst

Planten die in de winter hun blad verliezen zijn of komen nu in de ruststand. Daar hoef je nu in de tuin niet veel aan te doen. Hoe komen ze in ruststand? Ze laten hun blad vallen, hierdoor verdampen ze minder vocht. Hun bladerdek geeft natuurlijke bescherming bij de wortels van de plant en voorkomt dat de bodem uitdroogt tijdens een vorstperiode. Het werkt als een natuurlijk dekentje aan hun voeten. Niet voldoende blad in je tuin voor bescherming? Zorg dan zelf voor een isolatielaag bij je tuinplanten. Hiervoor gebruik je compost, cacaodoppen of houtsnippers. Let er op dat je gezond materiaal gebruikt. Ziektekiemen toevoegen aan de bodem is iets wat we niet willen.

Hortensia is een bladverliezende plant

In de winter verliest de hortensia zijn blad.

Bladhoudende planten

Bladhoudende planten zijn groenblijvende planten die echt wel wat extra brandstof nodig hebben om de winter door te komen. Ze gaan niet in rust omdat ze blijven verdampen. Is er een langere vorstperiode, dan is het vocht tekort moeilijker aan te vullen voor dit soort planten omdat ze het water niet kunnen opnemen uit de bodem. Let er altijd op dat deze planten voor de winter niet te droog komen te staan. Komt er een vorstperiode aan, zorg er dan voor dat je van te voren voldoende water hebt gegeven. Geef NOOIT water als de grond, en dus ook de wortels van de planten, bevroren zijn.

Skimmia is groenblijvend in de winter

Skimmia is een groenblijvende plant in de winter met prachtige bessen.

Planten die afsterven in de winter

Veel planten laten zich even niet zien in de winter en komen in het voorjaar op om in de zomer volop te bloeien. Dit noemen we de afstervende vaste planten. Ze beschermen zichzelf tegen vorst voor het overgrote deel doordat het afstervende blad op de plantenwortels blijven liggen waarna ze rustig gaan genieten van de winterslaap.

Planten die voor de winter ook uit het zicht verdwijnen zijn de planten die overwinteren in de vorm van zaad. Dit noemen we de tweejarige planten. Deze planten hebben eerst een groeiseizoen nodig en zullen dan de volgende lente pas bloeien, denk hierbij onder andere aan stokrozen, akelei, lupine, duizendschoon….

De Agapanthus sterft af in de winter

In de winter sterft de vaste plant Agapanthust volledig af om in het voorjaar weer op te bloeien. Het is belangrijk dat je deze plant wel beschermt tegen vorst.

Vorstgevoelige planten

Een winterjas is altijd welkom bij deze planten. Deze planten hebben de nodige problemen met een vorstperiode. De combinatie van een lage temperatuur en een vochtige grond is voor hen funest. Bescherm ze dus extra door ze vorstvrij te laten overwinteren, goed af te dekken of in te pakken met vliesdoek of jute. Denk aan palmen, olijfbomen, agapanthus, pioenrozen… Deze laatste twee soorten dek je af met dennentakken, blad of compost.

Planten in potten zijn altijd vorstgevoeliger dan wanneer ze in de volle grond staan. Houd daar dus goed rekening mee. Zet ze beschut weg of plaats ze onder een overkapping.

Bescherm je vorstgevoelige planten tegen kou

Bescherm vorstgevoelige planten met een plantenhoes. Verkrijgbaar in verschillende maten.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen