We naderen het einde van het jaar. De kerstbomen en kerstgroen, kerststukken en kerstpakketten staan klaar, maar dat wil niet zeggen dat we de tuin moeten vergeten. Door het warme weer van de afgelopen maanden waren onze tuinen nog steeds gehuld in groen, de eerste lentebloemen lieten zich zelfs al voorzichtig zien. Maar hoe bescherm je al het kwetsbare groen als straks de temperatuur plotseling daalt? We hebben in de tuin te maken met bladhoudende planten, bladverliezende planten, vorstgevoelige planten en planten die tijdelijk uit het zicht verdwijnen. Welke soort planten hebben bescherming nodig tegen de kou? Welke soorten kunnen wel tegen wat nachtvorst? Hoe bescherm je de planten indien nodig?
Bladverliezende planten beschermen tegen vorst
Planten die in de winter hun blad verliezen zijn of komen nu in de ruststand. Daar hoef je nu in de tuin niet veel aan te doen. Hoe komen ze in ruststand? Ze laten hun blad vallen, hierdoor verdampen ze minder vocht. Hun bladerdek geeft natuurlijke bescherming bij de wortels van de plant en voorkomt dat de bodem uitdroogt tijdens een vorstperiode. Het werkt als een natuurlijk dekentje aan hun voeten. Niet voldoende blad in je tuin voor bescherming? Zorg dan zelf voor een isolatielaag bij je tuinplanten. Hiervoor gebruik je compost, cacaodoppen of houtsnippers. Let er op dat je gezond materiaal gebruikt. Ziektekiemen toevoegen aan de bodem is iets wat we niet willen.
Bladhoudende planten
Bladhoudende planten zijn groenblijvende planten die echt wel wat extra brandstof nodig hebben om de winter door te komen. Ze gaan niet in rust omdat ze blijven verdampen. Is er een langere vorstperiode, dan is het vocht tekort moeilijker aan te vullen voor dit soort planten omdat ze het water niet kunnen opnemen uit de bodem. Let er altijd op dat deze planten voor de winter niet te droog komen te staan. Komt er een vorstperiode aan, zorg er dan voor dat je van te voren voldoende water hebt gegeven. Geef NOOIT water als de grond, en dus ook de wortels van de planten, bevroren zijn.
Planten die afsterven in de winter
Veel planten laten zich even niet zien in de winter en komen in het voorjaar op om in de zomer volop te bloeien. Dit noemen we de afstervende vaste planten. Ze beschermen zichzelf tegen vorst voor het overgrote deel doordat het afstervende blad op de plantenwortels blijven liggen waarna ze rustig gaan genieten van de winterslaap.
Planten die voor de winter ook uit het zicht verdwijnen zijn de planten die overwinteren in de vorm van zaad. Dit noemen we de tweejarige planten. Deze planten hebben eerst een groeiseizoen nodig en zullen dan de volgende lente pas bloeien, denk hierbij onder andere aan stokrozen, akelei, lupine, duizendschoon….
Vorstgevoelige planten
Een winterjas is altijd welkom bij deze planten. Deze planten hebben de nodige problemen met een vorstperiode. De combinatie van een lage temperatuur en een vochtige grond is voor hen funest. Bescherm ze dus extra door ze vorstvrij te laten overwinteren, goed af te dekken of in te pakken met vliesdoek of jute. Denk aan palmen, olijfbomen, agapanthus, pioenrozen… Deze laatste twee soorten dek je af met dennentakken, blad of compost.
Planten in potten zijn altijd vorstgevoeliger dan wanneer ze in de volle grond staan. Houd daar dus goed rekening mee. Zet ze beschut weg of plaats ze onder een overkapping.