Leucothoe, voor kleur in de herfst en winter
04 oktober 2016 
1 min. leestijd

Leucothoe, voor kleur in de herfst en winter

De prachtige bladheester Leucothoe is een beauty in de tuin, op het terras of op het balkon. De mooi gekleurde bladeren brengen vooral in het najaar en de winter kleur in de tuin. Ze kunnen ook prachtig gecombineer worden met planten als Skimmia, struikheide of bergthee. Een opvallende verschijning!

Prachtige bladkleuren

Leucothoe is een wintergroene, bladhoudende heester met een compacte groeiwijze die vooral opvalt door zijn prachtige bladkleuren. De plant bloeit in mei met een klein wit bloemetje. De jonge bladeren zijn in het vroege voorjaar soms frisgroen, paars of felrood. Naarmate het groeiseizoen vordert verkleuren ze van bronskleurig naar opvallen rood. Hierdoor zijn ze prachtig te combineren met andere planten in de tuin. Er zijn veel gevlekte soorten met decoratief blad. Bijna alle roodbladige soorten hebben gekrulde bladeren.

leucothoe-bladhoudende-heester

Verzorging Leucothoe

Met een paar eenvoudige tips blijft de Leucothoe gezond en mooi.

  • Standplaats schaduw of halfschaduw
  • Humusrijke, zure, vochtige grond (verdraagt geen droogte)
  • Geef in het voorjaar extra voeding
  • Een laag schors rondom de planten zorgt e rook voor dat de grond minder snel uitdroogt.
  • Matig winterhard, behoeft soms bescherming

Voor advies over het gebruik van de juiste voeding, kom je het beste even langs op ons plantencentrum.

Snoeitips Leucothoe

In principe worden deze planten niet bijzonder groot, maximal 1×1 meter. Snoeien is dus alleen noodzakelijk om de plant te verjongen of lelijk geworden delen te verwijderen. Je kunt de plant het beste snoeien na de bloei in het late voorjaar. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de taken invriezen.

Wilt u meer weten over groenblijvende planten in de winter? Lees meer.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen