Tuinplanten in november, bladhoudend én bladverliezend, waar let je op?
01 november 2023 
2 min. leestijd

Tuinplanten in november, bladhoudend én bladverliezend, waar let je op?

De temperatuur is nog hoog voor de tijd van het jaar. We zien aan de ene kant dat bomen en planten zich opmaken voor hun rustseizoen, waar andere groenblijvende en winterbloeiende soorten juist nu volop actief worden. Iedere plant en boom heeft zijn eigen strategie voor de winter waarbij ze soms wel wat extra hulp kunnen gebruiken. 

Hoe gaat de natuur te werk in het naseizoen, waardoor wij ze juist op dit moment:

  • ... het beste kunnen aanplanten;
  • ... kunnen verplanten;
  • ... kunnen vermeerderen door te scheuren en terug te planten?

Bladverliezende planten

Planten die in de winter hun blad verliezen, daar hoef je niet veel aan te doen.

  • Ze laten hun blad vallen waardoor ze minder verdampen;
  • Hun afgevallen bladerdek geeft een natuurlijke bescherming aan de wortels

Zorg wel dat je weet of de plant gezond is. Als dat niet zo is verwijder je het blad en help je de plant door zelf een laagje isolatie aan je planten toe te voegen zoals compost, cacaodoppen of houtsnippers (winterbescherming).

bladverliezende-heester-cornus-floridaBladverliezende heester: Cornus Florida 'Daybreak'

Bladhoudende en winterbloeiende planten

Dit zijn de soorten die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken om de winter mooi door te komen. Zorg er dus voor dat je deze planten nog een beetje extra verwend. Ze zijn juist de komende maanden volop actief en moeten voldoende kunnen opnemen om op hun mooist te blijven. Het is verstandig om ze deze maand te voorzien van een laagje gezonde compost, zodat de bodem niet uitdroogt en de basisvoeding beschikbaar blijft.


Planten die tijdelijk verdwijnen - afstervende planten

De afstervende vaste planten beschermen zich voor het overgrote deel door zich geheel terug te trekken in de bodem. Het afgestorven blad zorgt voor extra bescherming bij de wortels. Knip het dan ook niet te vroeg af, maar laat ze op een natuurlijke manier afsterven voor een optimale groei en bloei in het voorjaar. Dit zijn ook de planten die we nu kunnen vermeerderen door ze te ‘scheuren’ om ze vervolgens weer terug te planten. Hoe je de planten het beste scheurt om te vermeerderen, vraag ernaar of lees het in ons Tuinboek ‘Hallo Tuin’ (ook een leuke tip voor de feestdagen). Iedere nieuwe plant is welkom, dus probeer het gewoon.

echinacea-afsterven-winter-najaar

Aanplanten in november

Juist omdat de planten het qua groei nu wat rustiger aan mogen doen, is dit een gunstige planttijd. Een mooie tijd om je tuin eens extra te bekijken, te restylen of om je nieuwe tuin aan te planten. Ons groene tuincentrum is als een snoepwinkel voor iedereen die van planten houdt, of het nu voor je tuin of balkon is. Ga aan de slag en laat ons je helpen met advies en/of het samenstellen van jouw groene tuin, border of balkon.

aanplanten-in-november

Groenspecialist, omdat we samen met jou het verschil maken tussen GRIJS en GROEN.

Over de schrijver
Reactie plaatsen