De laatste maand van het jaar komt eraan en deze voelt toch altijd een beetje anders. Het is een drukke maand voor Sint en Piet, een maand vol voorbereidingen voor de kerst, het winterklaar maken van je tuin én omdat het weer in deze periode vol verrassingen zit moeten we ook nog als een speer onze half-winterharde planten verzorgen en een vorstvrije plek geven. Maar...
Planten en de natuur trekken hun eigen plan
Als je nu naar jouw tuin kijkt dan zie je dat er na één korte, maar stevige nachtvorst heel veel gebeurt is. Het laatste blad valt van de bomen en heesters, vaste planten die er door het warme weer nog goed bij stonden trekken zich terug en bladhoudende heesters waarvan de grond aan de droge kant was zien er treurig uit. Maar de natuur is weerbaar, trekt zijn eigen plan en dat maakt het voor jou als tuinliefhebber weer wat makkelijker:
- door de regen die volgt op deze winterprik wordt het vochtgehalte weer aangevuld;
- het afgevallen blad bedekt de bodem en beschermt de wortels van de planten;
- de vorst heeft het eenjarige onkruid vernietigd.
Kun je na een korte winterperiode nog aanplanten?
Dit is de meest gestelde vraag op het moment. Het antwoord is ‘ja’, je kunt na een vorstperiode gerust planten. Als de planten een adempauze hebben dan is het juist de tijd om je te richten op het aanplanten of verplanten. Let er wel altijd op dat je planten met losse wortel (blote wortel) zorgvuldig plant. De grond rondom het wortelgestel moet goed aansluiten. Juist dan hebben de wortels kans om zich te ontwikkelen, onder andere omdat de bodemtemperatuur nog stabiel is. Zorg ervoor dat je geen planten in de grond zet waar het water al in het plantgat naar boven komt (dat is altijd een slecht uitgangspunt). Dit verslechtert het vormen van nieuwe wortels, je kunt de grond moeilijker om het wortelgestel krijgen en als de winter dan zijn intrede doet is de kans van bevriezing groot. Zorg dat je nauwkeurig aanplant of verplant, met name als je kiest voor planten en bomen met losse wortel (dus zonder vaste kluit). Bij in pot gekweekte planten heb je dit probleem niet omdat je dan te maken hebt met een vaste, goed ontwikkelde wortelkluit wat zorgt voor een betere doorgroei en een grotere slagingskans. Bezuinig niet op natuurlijke wortelactivators en de juiste aanplantgrond. Planten die zuurminnend zijn (o.a. rhododendron, heide, hortensia, camelia, gaultheria)geef je wat extra tuinturf. Heb je zelf bladaarde gemaakt (blad verteerd tot humus, dit ligt altijd wat langer) dan kun je dit mengsel heel goed gebruiken omdat de samenstelling zuurder is.
Tip: wil je zelf bladaarde maken voor volgend seizoen? Gebruik wat de tuin je nu biedt. Bijna elk soort blad is geschikt, kijk alleen uit met eikenblad. Daar zit looizuur in waar de planten niet of minder blij van worden.
Het gazon
Zorg dat het gazon niet te kort is, 3-4 cm en vergeet de winterbemesting niet. Is de grond te nat en kijkt het gazon daarom geel? Geen zorgen, dit verbetert weer na de eerste bemesting in het voorjaar. Nog niet belucht (gaatjes prikken voor zuurstof)? Probeer dit nog even te doen en voeg wat kalk toe.