Hoe plant je een boom of plant met blote wortels of kluit?
29 oktober 2023 
2 min. leestijd

Hoe plant je een boom of plant met blote wortels of kluit?

Het is najaar, aanplanttijd en daarom kijken we naar de verschillende manieren van aanplanten zoals met blote wortels of kluit. Aanplanten is een secuur werkje wat nog wel eens wordt onderschat. Natuurlijk kunnen we het allemaal, maar het groeiresultaat van de opvolgende jaren laat vaak zien dat het met aanplanten niet altijd goed is gegaan.

Het planten van een boom of haag met blote of naakte wortel

Vanaf eind oktober plant je niet alleen bomen die in een pot gekweekt zijn. Bomen, hagen en heesters komen nu veelal direct uit de volle grond en kunnen meteen jouw tuin of border in. Het planten van bomen of hagen met ‘blote wortel’ is specialistischer dan wanneer ze uit een container (pot) komen. Dan weten we dat we de wortels een beetje los moeten maken (dit noemen we pesten), waarna ze op diepte van de pot in de tuin gezet kunnen worden.

Hoe plant je een plant met blote wortel?

Hoe plant je een plant met blote wortel?

Waar let je op?

Maar wat als je een plant met wortels zonder grond eraan in de tuin gaat planten of planten met een gaas er omheen.

Laat de wortels nooit uitdrogen en zorg dat de wortels genoeg ruimte hebben. Dit betekent dat je tijdens het planten van een haag of boom de planten altijd goed afdekt totdat ze in de grond staan. Als planten met blote wortel een kwartier boven de grond liggen, geeft dit al 25% minder aangroei garantie. Ook is het belangrijk dat de wortels recht naar beneden liggen. Wortels die niet naar beneden kunnen sterven af.

Heb je planten met een kluit gerooid uit de volle grond?

  • Ga nooit bij ingegaasde planten de kluit leegschudden en stukmaken, dan kunnen ze iets meer hebben. Ze verdrogen minder snel, maar het is niet de bedoeling dat het dagen duurt voordat je ze in de tuin gaat zetten. Heb je niet de tijd om ze direct te planten? Kuil ze dan even op (maak een ondiepe sleuf, zet de kluiten daar mooi in en dek ze af met een laagje grond). De planten en het wortelgestel blijven dan gezond en je kunt het definitief aanplanten langer uitstellen. Dit kun je ook doen met planten die je graag wilt verzetten als je de tuin gaat renoveren maar de planten wilt behouden om ze later een definitieve plaats te geven.
  • Plant bomen en hagen niet op een plaats waar ze niet thuishoren. Een boom, maar ook andere planten gaan niet goed groeien als de standplaats niet bij ze hoort. Vooral bij nieuwbouw komen we dit vaak tegen. Daar is weinig bekend over de bodem en door de bouw is deze meestal erg verdicht (er zit weinig zuurstof in de bodem en het water kan onvoldoende weg). Een laag nieuwe grond toevoegen is niet de oplossing. Een goede grondbewerking is dan juist essentieel. Let daar op, zeker als je in de toekomst wilt genieten van een mooie gezonde groene tuin. Twijfel je? Laat een grondmonster nemen. Meten is weten, ook in het tuinleven.
  • Zet bomen en heesters nooit te diep in de grond. Wortels horen in de grond, maar als je denkt dat je een gedeelte van de stam in de grond kunt zetten omdat je het mooier vind als de boom of plant iets lager kijkt, dan zeg ik: ‘Niet doen!’ Bomen gaan het dan niet al helemaal niet redden. Ze staan een paar jaar of vaak nog korter in de overlevingsstand om daarna alsnog af te sterven.

Nog een laatste belangrijke tip! Zet nooit water in het plantgat.

De leukste bomen en planten hebben we al voor je geselecteerd op ons tuincentrum. Beleef de maand november als een heerlijke plantmaand waarin bijna alles mogelijk is. Renoveren, aanleggen, plannen maken, aan- en verplanten, snoeien…… maar ook inspiratie op doen tussen alle prachtige herfstkleuren!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen