Goed aanplanten doet wonderen
03 november 2021 
2 min. leestijd

Goed aanplanten doet wonderen

We hebben genoten van prachtig najaarsweer waardoor het plantseizoen wat achterloopt. Maar nu is de tijd aangebroken om weer volop te gaan aanplanten. Denk hierbij aan allerlei soorten bomen, heesters, vaste planten en haagplanten.

Plantenlogie = logisch omgaan met planten

Dit lijkt vreemd, maar is efficiënt voor iedereen met een tuin of een balkon. Het bespaart geld, frustratie en maakt het tuinieren een stuk makkelijker. We gaan belangrijke dingen benoemen als we kijken naar het aanplanten van de tuin of het vullen van al je leuke potten.

  • Plantgat: de meeste regels die gelden voor planten, gelden ook voor het planten van bomen.
    [1] Je graaft een plantgat altijd ruimer en dieper dan de omvang van de kluit of wortels. Prop de wortels van de plant nooit in een te klein plantgat. (2,5-3 maal de breedte van de wortel of kluit – 2 maal zo diep als de hoogte van de kluit).
    [2] Zorg dat de bodem onder in het plantgat goed losgemaakt wordt en gebruik de juiste aanplantgrond met wortelversterkers.

Gat graven voor aanplanten van een boom

  • Plantdiepte: de meeste fouten worden gemaakt met het te diep planten (zeker bij bomen). Zet je boom nooit dieper in de grond dan hij gestaan heeft. We hebben liever dat een boom 5 cm te hoog geplant wordt, dan dat hij 2 cm te diep staat.
  • Boomspiegel: plant je bomen in een grasveld, dan lijkt het dat gras wat onder de boom groeit niets betekent voor de ‘grotere’ boom. Toch is dat niet helemaal waar. Het op dat moment diep geworteld gras is een concurrent voor een jong geplante boom, zeker als het gaat om het water en de lucht die een pas aangeplante boom/heester nodig heeft. Laat dus wat ruimte vrij rondom de boom/plant.
  • Planten met losse wortel: met name haagplanten worden met losse wortel geplant en dan is het heel belangrijk dat de wortels van de planten recht naar beneden zitten (als de onderste toppen van de wortels van de plant omhoog zitten, krijg je veel uitval in een haag).
  • Aarde aandrukken: zorg dat je de aarde rondom de wortels van planten en bomen goed aandrukt zodat ze contact maken met de bodem.
  • Toevoegen van bodemschimmels: we hebben te maken met verschillende groeiomstandigheden. Tegenwoordig zijn er verschillende wortelactivators verkrijgbaar die de wortelvorming stimuleren en de groeiomstandigheden bevorderen (vermindert de stress bij de planten), ook in de toekomst. Maak gebruik van deze middelen omdat de groei in de bodem plaatsvindt en toevoegen bij de wortels altijd het beste en het makkelijkst is.

Potten en bakken

  • Potgrond: gebruik dit in de potten en bloembakken. Het is namelijk speciaal gemengd om een goede lucht- en waterhuishouding te creëren en de planten evenwichtig van voedingsstoffen te voorzien, ook tijdens de wintermaanden.
  • Vullen van de potten: doe dit in ruime mate omdat potgrond nog inzakt. Zorg dat je deze ook heel goed aandrukt rondom de planten.
  • Afwatering: dit moet altijd goed zijn omdat planten een hekel hebben aan ‘natte voeten’. Zorg dat de planten voor vorstperiodes niet te droog staan.

goed aanplanten van bomen

Plantkeuze

We hebben een groot assortiment klaar staan en daar staat voor iedere tuin iets bij. Kom gezellig langs en geniet van heel veel planten en bomen. Kom je er zelf niet uit? Wij zijn er om je te helpen!

 

Plant je bomen en planten met liefde en aandacht voor een gezonde groei, ook in de toekomst.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen