Skimmia soorten

Skimmia soorten – we kennen ze allemaal en heel veel tuinliefhebbers hebben er wel een in de tuin staan. Maar waarom is de skimmia zo gewild? Dit heeft hij echt te danken aan de opvallende bloemen en bessen die ook bruikbaar zijn in tijden waarin we juist zo graag knutselen met buitengroen en bessen. De aankomende tijd halen we het buitengevoel naar binnen. Planten met bloemen en bessen die het binnen en buitengevoel ÉÉN maken.

Wat weten we van de Skimmia?

Van deze plant weten we dat hij heel goed tegen kou kan, niet snel opgeeft en met alle seizoenen mee kleurt. Het is een absolute doorzetter en hij heeft gevoel voor stijl. De plant hoort bij de Rutaceae, lees Wijnruitfamilie, waar ook onze citrusplanten deel van uitmaken. Waar zie je dit dan aan? Dit zie je aan de blaadjes van de planten. Als je deze een beetje fijn maakt (kneust) dan ruik je de citrusgeur. Verder weten dat de bessen van de Skimmia er lang aan blijven zitten, daarbij verspreiden ze ook een subtiele zoete geur. Veel vogels en andere kleine tuindieren zijn niet echt liefhebber van de Skimmia bessen. Voor ons een groot voordeel, want we kunnen er heel lang van genieten. Het blad van de Skimmia is glimmend groen en nu de zomer ten einde is zie je dat de groene bessen van de Skimmia snel verkleuren. Dit zorgt dat de plant de hele winter een waar kleurobject is. Onweerstaanbaar mooi voor iedere tuin, terras en balkon.

Welke Skimmia soorten zijn er?

In het najaar en de winter zien we de Skimmia veel in tuinen. Door de prachtige fonkelende bessen zijn de populair en sieren ze nét even dat ene plekje in de tuin op. De plant is wintergroen en makkelijk in onderhoud, waardoor de Skimmia populair is. De skimmia kan ook in een pot of bak op het terras of balkon. Dus een tuin, groot of klein, voor een Skimmia is altijd plek. Wil je een Skimmia met rode of witte besjes, een groot exemplaar of liever een wat kleinere en compactere variant? Er is volop keuze zoals de Skimmia japonica ‘Rubella’, ‘Rubesta’, ‘White Globe’, ‘Temptation’ of bijvoorbeeld de ‘Little Dwarf’ op stam.

Skimmia's in pot sieren je tuin

Skimmia japonica ‘Veitchii’

Een middelgrote wintergroene heester met een compacte groeiwijze. Bloeit met geurende roomwitte bloemen gevolgd door dikke trossen vuurrode grote bessen. Dit is een vrouwelijke plant, dus  combineer hem met een mannelijke plant zoals de Skimmia ‘Rubella’.

Skimmia soort: Veitchii

Skimmia japonica ‘Veitchii’

Skimmia japonica ‘Obsession’

Dit is een bes-dragend soort die in de winter ook nog mooie rode bloemknoppen draagt. Hij is compact van groei en past ook in een kleine tuin. Van maart tot en met mei geeft de plant kleine witte bloemen. Ook voor dit soort geldt, het is een vrouwelijke plant dus combineer hem met de Skimmia ‘Rubella’ voor optimale besvorming.

Skimmia ‘Reevesiana’

Deze plant is tweeslachtig, ook zonder mannelijke struik in de buurt verschijnen er rode bessen. De plant blijft mooi laag en bloeit vanaf april met witte bloemen.

Skimmia japonica ‘White Dwarf’

Dit is een groen-witte Skimmia. Het is een dwergvariant met mooie opvallende groen-witte knoppen. Vanaf april veranderen deze knoppen in witte bloemen. De plant heeft helder groen blad en is zeer geschikt om potten en bakken op te fleuren. Skimmia japonica ‘White Dwarf’ is verkrijgbaar als dwergstruikje, maar ook op stam. Verrassend in je tuin! Deze skimmia blijft beter wit dan dan ‘Marlot’ die meer van kleur verandert. Plant ze op een beschutte plek in de tuin, op een humusrijke licht zure grond. Een prachtig exemplaar in iedere tuin.

Skimmia soort: White Darf op stam

Skimmia japonica ‘White Dwarf’ op stam

Skimmia japonica ‘Temptation’

De Skimmia japonica ‘Temptation’ is een zelfbestuiver en met zijn opvallende rode bessen en geurende witte bloemen in het voorjaar past hij overal. De plant heeft in tegenstelling tot de meeste skimmia’s een wortelgestel van topkwaliteit. Na de bloei produceert hij weer bessen zonder dat hij daar een andere plant voor nodig heeft. Deze bessen worden vaak gebruikt in kerstukjes. De ‘Temptation’ is wintergroen en winterhard en groeit ook op schaduwrijke plekken.

Skimmia soort: Temptation (winter)

Skimmia japonica Temptation – herfst (rood verkleurde bessen)

 

Skimmia soort: Temptation

Skimmia japonica Temptation – nazomer (bessen verkleuren)

Skimmia japonica ‘Red Berry Bee’

Skimmia japonica Red Berry Bee is een nieuwe variëteit en met recht een ‘Autumn Pearl’. De plant heeft bijzondere bessen. Ze zijn donkerrood, relatief groot en maken samen volle dichte trossen die lang aan de plant blijven zitten. Ze zijn zelfs nog zichtbaar als de nieuwe trossen zich het jaar erop alweer aandienen. De ‘Red Berry Bee’ heeft een sterk wortelgestel. Deze Skimmia heeft een mannelijke bestuiver nodig, maar de plant laat zich eenvoudig bevruchten. De plant is goed toe te passen op het balkon of terras, maar komt ook in de tuin goed tot zijn recht. Zet de skimmia bij voorkeur halfschaduw.

Skimmia soort: Red Berry Bee

Skimmia japonica ‘Red Berry Bee’

Skimmia japonica ‘Rubella’

Skimmia japonica ‘Rubella’ is een compacte wintergroene sierheester. In de winter zijn de bloemknoppen opvallend donkerroze. In het voorjaar openen deze bloemknoppen en komen er lichtroze bloemen tevoorschijn. Deze heester kan een hoogte bereiken van 80 cm. De Skimmia japonica ‘Rubella’ is goed te combineren met bladhoudende heesters in plantenbakken maar komen ook goed tot hun recht in groepen als borderbeplanting. De Skimmia’s staan het liefst halfschaduw in humusrijke, licht zure grond.

Skimmia soort: Rubella

Skimmia japonica ‘Rubella’

Skimmia japonica ‘Rubesta’

Skimmia japonica ‘Rubesta’ is een sterke verbetering van de populaire ‘Rubella’. De bloemkleur van deze variant is dieprood. Door het uitlopen van de zij ogen die ook bloemen vormen, is het een zeer volle, compacte plant. Het blad is ietwat gedraaid en glanzend, diep donkergroen. De ‘Rubesta’ loopt drie weken eerder uit dan de ‘Rubella’. In de winter staat de skimmia rijk in knop, waarna hij in het voorjaar zijn prachtige en heerlijk geurende bloemen laat zien. Plant de ‘Rubesta’ in de schaduw of halfschaduw.

Skimmia soort: Rubesta

Skimmia japonica ‘Rubesta’

Skimmia japonica ‘White Globe’

Skimmia japonica ‘White Globe’ is een winterharde, mooi compact groeiende heester. De ‘White Globe’ kan ongeveer een meter hoog en 1,2 m breed worden na zo’n tien jaar. Bij het dalen van de temperatuur blijft deze soort toch mooi wit. De bloemen geuren een beetje als een lelie. Doordat deze Skimmia compact groeit, is hij zeer geschikt voor een kleinere tuin of pot.

Skimmia soort: White Globe

Skimmia japonica ‘White Globe’

Skimmia japonica ‘Marlot’

Skimmia japonica ‘Marlot’ is een klein blijvende Skimmia soort, met donkergroen, licht glanzend blad. Hij wordt ongeveer 75 cm hoog. Vanaf oktober heeft de Skimmia japonica ‘Marlot’ mooie, kleine bloemknoppen die gedurende de winter aan de struik blijven. Vanaf april bloeien de knoppen open, waarna er kleine witte bloemen ontstaan die langzaam naar roze/rood verkleuren. Deze soort is ook wintergroen en winterhard en makkelijk in het onderhoud. Plant de ‘Marlot’ bij voorkeur halfschaduw in een zure grond.

Skimmia soort: Marlot

Skimmia japonica ‘Marlot’

Er zijn natuurlijk nog meer Skimmia soorten of andere planten met bessen. Kom ze bewonderen op ons tuincentrum tijdens de Green October maand. De verzorging is makkelijk en wij leggen het je graag uit. Een beetje van de planten en een beetje van mij verricht wonderen voor iedere tuin.


Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen