Wintergroene planten verdienen een lintje
08 oktober 2019 
3 min. leestijd

Wintergroene planten verdienen een lintje

Tijdens deze periode van het jaar is tuinieren een feest. Juist nu is het heerlijk om in de tuin of op het balkon bezig te zijn. Veel bomen en planten laten hun blad nu kleuren om het daarna van zich af te schudden, dus groenblijvende of winterkleurende planten zijn erg welkom en… het is bewezen dat bezig zijn in de tuin een geluksgevoel geeft.

Groenblijvende winterplanten

In de zomer zitten we graag in de tuin omdat het er dan allemaal mooi groen uit ziet en in bloei staat. Maar met name in de herfst en de winter is het fijn om super trots naar je tuin te kijken en te genieten van alle groenblijvende planten met ieder een eigen bladkleur. Er wordt wel eens vergeten dat tuinen in de herfst en winter eigenlijk net zo groen en kleurrijk kunnen zijn als in de zomer.

Hoe maak ik mijn tuin wintergroen?

Dit doen we door diverse soorten planten te combineren. Doordat de winters steeds milder worden is er steeds meer mogelijk. Je geniet niet alleen langer van de zomerplanten, maar ook de winterbloeiers staan steeds vroeger in de bloei of laten hun kleurrijke bessen eerder zien. Nu iedereen weer volop aan de gang gaat in hun tuin zie je goed waar kale plekken vallen. Dit kan mooi opgevuld worden met makkelijke, kleurrijke planten voor met name het najaar en de winter. Tuinen met bijvoorbeeld veel grassoorten worden langzamerhand minder mooi, maar zien er weer top uit met leuke andere bloeiende, kleurrijke planten voor het komende seizoen.

Welke leuke ‘winterplanten’ zijn er allemaal?

We kennen natuurlijk allemaal miniconiferen. Soorten met aparte vormen, naalden en in verschillende kleuren. Enkele in het oog springende soorten zijn:

  • Thuja plicata ‘Whipecord’, dit is een dwergsoort met opvallende, dunne groene  twijgen welke in de winter een koperkleur hebben. Dit soort is familie van de levensboom (leuk als groen cadeau bij een geboorte, een boom die meegroeit met het leven).

Thuja Plicata Whypcord

  • De Cryptomeria japonica ‘Little Champion’, deze is frisgroen van kleur, blijft compact en is zeer gewild bij bloemschikkers als basis in opvallende groene creaties.

cryptomeria_japonica_little_champion

  • Planten met gekleurd blad, ook hierin is er het een en ander te vinden zoals de Photinia fraseri ‘Little Red Robin’. Het is de verkleinde versie van de welbekende Photinia fraseri ‘Red Robin’. De plant blijft mooi compact waardoor hij ook niet misstaat in plantenbakken en in potten op je terras of balkon. De roodverkleuring is opvallend en in het voorjaar verrast deze plant je ook nog met mooie witte bloemen.

Photinia Fraseri Red Robin Sense

  • De Viburnum burkwoodii ‘Conoy’, deze groenblijvende sneeuwbal is compact groeiend met in de herfst rood naar zwart kleurende bessen. In het voorjaar bloeit de plant rijk met witte geurende bloemen.
  • Opvallend en zeer geschikt voor een beschutte plaats in de tuin is de Coprosma ‘Inferno’, ook wel spiegelplant genoemd. Met zijn rijke, mooie kleuren van vurig oranje naar diep rood is de plant het gehele jaar een blikvanger.

Handig en leuk om te weten, deze planten zijn allemaal iets verhoogd gekweekt (lage stam). Zo voorkomen we dat het blad aangetast wordt door slakken. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten. Met name bessenplanten verrijken de tuin. Wil je veel kleur? Plant dan met liefde onze vrolijke F1 violen. We hebben ze in heel veel kleuren, groot- en kleinbloemig dus voor iedereen zit er wel iets bij. Maar ook de kleuren van heide (met name de kleuren van de winterheide zijn bijzonder voor in de tuin of op het balkon.

Het combineren van planten in tuinen en op terrassen is een vak, maar samen maken we er iets bijzonders van !

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.


Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen