In 5 stappen een groen gazon in de herfst en winter
23 september 2020 
4 min. leestijd

In 5 stappen een groen gazon in de herfst en winter

Het najaar is van start gegaan en dat betekent dat de tuin weer wat extra aandacht kan gebruiken. Het is aan te raden om je gazon te versterken en je planten de nodige verzorging te geven. Een belangrijke oorzaak dat het gazon niet groen is gebleven, is de warme en droge zomer, de looproutes over het gazon, de plek waar het zwembad heeft gestaan etc. Het gazon heeft heel wat te verduren gehad.

Om het gazon sterk de winter door te laten komen is het belangrijk dat we een langer wortelgestel creëren waardoor een groener gazon ontstaat en je minder vaak water en bemesting hoeft te geven.

Droog gazon met gele plekken na warme zomer

Droge plekken in het gazon na een warme zomer (Bron: grasdokter.nl)












Vijf-stappenplan voor een groen gazon in het najaar

Stap 1: Belucht het gazon


Zorg voor voldoende zuurstof in de bodem door te beluchten. Hierdoor zijn wortels weer in staat om voedingsstoffen en water op te nemen en kunnen ze zich weer beter ontwikkelen. Let op! Verticuteren is niet hetzelfde als je gazon beluchten. Hoe belucht je het gazon? Prik gaten in het gazon met bijvoorbeeld een riek, een prikrol of een houten plankje met spijkers aan je voeten te binden en over het gazon te lopen. Ontspannend en gezond (ook voor het gazon).

Belucht je gazon in het najaar met een riek of prikrol

Belucht het gazon met bijvoorbeeld een prikrol of (holle) riek

Stap 2: Verticuteren


Verticuteer je gazon als je dit in het voorjaar niet gedaan hebt. Klei- en veengrond kun je twee keer per jaar verticuteren. Als je verticuteert haal je de viltlaag weg in het gazon (mossen en dode grassen). Deze laag zorgt er namelijk voor dat er minder licht en lucht in de bodem kan komen en water onvoldoende opgenomen kan worden. Verticuteren is het makkelijkst met een verticuteermachine of verticuteerhark.

Verticuteren van het gras in het najaar

Door te verticuteren verwijder je de viltlaag in het gazon

Stap 3: Herstel kale plekken


Herstel kale plekken door in te zaaien of nieuwe graszoden te leggen. Maak de ondergrond goed los en breng wat gazongrond aan. Druk dit goed aan en zaai in met gazonzaad. Strooi nog wat gazongrond over het graszaad (topdressen).

Het inzaaien van kale plekken in het gazon

Kale plekken inzaaien en topdressen met gazongrond

Stap 4: Wortel- en bodemactivators toevoegen


Geef wortel- en bodemactivators aan het gazon, zoals Biovin en Terra Fertiel. Dit zorgt voor een gezonde groei en betere opname van voedingsstoffen van het gazon. Ook toe te passen bij planten in potten, bakken en borders. Biovin en Terra Fertiel is verkrijgbaar op ons tuincentrum en in onze webshop.

Stap 5: Bemesten met Pré-Winter


Tot slot is het belangrijk om het gazon te voorzien van Pré-Winter bemesting. Pré-Winter is een speciaal ontwikkelde najaarsbemesting met een werkingsduur van 4 tot 5 maanden. De stikstof komt langzaam vrij dankzij een unieke omhulling die de meststof tevens beschermt tegen uitspoeling (door bijvoorbeeld veel regenval). Hierdoor is het gazon nooit onder- of overvoed gedurende deze 4 tot 5 maanden (het hele najaar). Het zorgt voor een rustige groei van het gazon en voorkomt stress. Bemesten kan op twee manieren: met de hand of met een strooiwagen. Voor kleinere gazons kan je prima met de hand strooien of met een handstrooier. Maar het makkelijkst is het gebruik van een strooiwagen. Deze zorgt voor een gecontroleerde hoeveelheid. Strooiwagens zijn verstelbaar. Kijk goed naar de dosering die vermeld staat. Gemiddeld 35 gram per vierkante meter bij het gebruik van Pré-Winter.

Voordelen: 

  • het gazon is minder ziektegevoelig
  • mos en onkruid krijgen veel minder de kans – door het behoud van een goede dichtheid
  • het gazon heeft een mooie groene kleur

Een 15kg zak is al voldoende voor de bemesting van 375 tot 500 m2. Pré-Winter is ook in een kleinere hoeveelheid te koop op ons tuincentrum of in de webshop.

Verschil gazon met en zonder bemesting in het najaar

Gazon zonder en met Pré-Winter bemesting

Pré-Winter voor bladhoudende planten

Wist je dat de Pré-Winter bemesting ook toegepast kan worden bij bladhoudende planten? Door het gebruik hiervan worden bladeren harder en de plant minder ziektegevoelig. Werk het door de grond in combinatie met Biovin en Terra Fertiel en ook deze planten zijn klaar voor het najaar.

Bemest je gazon met Pré Winter in het najaarTips voor het gazon

  • De groeisnelheid van het gras neemt in het najaar af, dus het maaien wordt minder.
  • Maai het gazon voor de winter niet te kort: 4,5 centimeter.
  • Controleer de PH-waarde; is die lager dan 5? Strooi dan OpMaat kalk tot de waarde tussen de 5,5 en 6,6 is. Te veel kalk is schadelijk.Verwijderen blad, maaisel en takjes gedurende het najaar van het gazon.
  • Laat de messen van je grasmaaier slijpen, zodat deze weer start klaar is voor volgend jaar.

Zo! Het gazon is klaar voor de winter!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen