Natte grond in de tuin | Wat kun je doen?
17 maart 2020 
3 min. leestijd

Natte grond in de tuin | Wat kun je doen?

De natuur laat weer van zich horen, dus de tuin ook. We heten de vele nieuwe uitkomende en bloeiende planten en bomen van harte welkom in het voorjaar van 2020. Ook ons nieuwe tuinmagazine de GroenGlossy is uitgekomen met dezelfde sprekende titel: ‘Hallo Tuin’. 

Groen-inspiratie, Groen-kennis en nog veel meer

Onze doelstelling is om iedereen anders met de natuur om te laten gaan. Dit is niet alleen belangrijk omdat we planten en bomen nodig hebben om te leven, maar ook om de toekomst niet te laten verstenen. Zeker nu we zo ver van de natuur af staan. Ons tuincentrum staat weer boordevol met bomen, planten en verzorgingsartikelen voor iedereen die houdt van een gezonde groene en bloeiende tuin.

Vochtige tot natte bodem

We hebben er allemaal mee te maken, een natte bodem, plekken in het gazon en borders die verzadigd zijn door het water, veroorzaakt door de vele regen van de afgelopen tijd. Vele grotere planten, coniferen en bomen staan door de extreme wind van de afgelopen maand niet vast meer in de grond. Om ervoor te zorgen dat de planten toch goed doorgroeien moeten we daar wel iets aan doen. 

Wat is raadzaam?

Gazon: door de warme winter is iedere grasmat doorgegroeid en zien we dat sommige grasmatten echt nodig gemaaid moeten worden. Door de natte bodem is maaien niet makkelijk, maar als het enigszins kan is het belangrijk dat er nu voor de eerste keer gemaaid moet worden (maai niet te kort, ca. 4 cm). Verticuteren op wat zwaardere grond kun je beter uitstellen tot het wat droger wordt. Als je het toch wil doen, verticuteer dan diagonaal over je gazon. Beter is het om de grasmat nu te voorzien van extra zuurstof door deze te beluchten (gaten prikken voor extra zuurstof). Geef daarna Biovin, Terra Fertiel en indien nodig OpMaat kalk. Na 2 á 3 weken kun je, als het wat droger is, verticuteren en geef je de eerste bemesting. Het beste is om te beginnen met een startersbemesting voor een mooie groene grasmat. Deze bemesting voorziet het gazon van een extra boost en werkt gemiddeld 4 tot 6 weken, afhankelijk van de hoeveelheid water. 

Bomen, heesters en coniferen

Controleer of de planten nog voldoende grip hebben in de bodem. Als dat niet het geval is, zet ze dan met name in deze tijd goed vast (bodem aandrukken). Het zal iedereen wel duidelijk zijn dat planten die losgetrokken zijn door de zware wind ook de nodige wortelactivators nodig hebben om zich weer goed te kunnen verankeren. Dit doe je door de producten bij de wortel te brengen. Moeten we planten uitgraven om de producten toe te passen? Nee, gelukkig is dat niet nodig. Door een grondboor te gebruiken kun je eenvoudig Biovin, TreeSaver, FlowerSaver of Vertimulch bij de wortels aanbrengen (maak enkele gaten rondom de struik of boom en voeg het product toe via de gemaakte gaten, daarna vul je het gat weer op met eigen grond). Het zijn makkelijke, zuinige en doeltreffende producten die zorgen voor een groot herstelvermogen van planten en bomen. Tip: voeg deze producten ook eens toe bij slecht of moeilijk groeiende planten en bomen. Je zult versteld staan van de reactie van jouw planten na enkele maanden.

NIEUW! Lepona Groenlid

Vanaf nu is het mogelijk om GROENLID te worden van Lepona Tuinarrangeurs voor slechts €13,95 per jaar. Je ontvangt twee keer per jaar de GroenGlossy en krijgt met de Lepona Groenpas 10% korting op alle producten en planten in ons tuincentrum. Mooier kunnen we het jaar niet beginnen. De interactie over jouw tuin op het tuincentrum brengt niet alleen veel gezelligheid en inzicht in alles wat mogelijk is, maar je kunt jezelf ook onderdompelen in al het groen en bloeiende planten die er staan om jouw tuin, vogels en vlinders vrolijker en blij te maken.

Leef Positief en Natuurlijk, is mijn levensgedachte en ik hoop dat veel mensen mij daarin zullen volgen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen