arrow_drop_up arrow_drop_down

Voorjaarssnoei en gazon herstellen

Planten en bomen blijven ons inspireren en roepen ons steeds op om na te denken over wat er wel en niet gedaan kan worden in de tuin of op het balkon. Het geeft je het gevoel ‘Yes ik kan weer de tuin in’ en dat is met name in deze tijd goud waard.

Groen, het middelpunt van jouw tuin en balkon

De groene wereld laat vanaf nu met regelmaat van zich horen. Iedere tuinliefhebber laat zijn tuin voorjaarsklaar maken of gaat zelf aan de slag. Er is van alles te doen zoals de voorjaarssnoei, het verbeteren van je gazon, het losmaken van de bodem, het herinrichten en aanplanten van borders en tuinen of het aanleggen van een compleet nieuwe tuin.

Voorjaarssnoei

We kunnen bijna alles snoeien behalve de voorjaarsbloeiers zoals Camellia, Forsythia, Ribus, Viburnum ‘bodnantense’ Dawn en planten die nu volop in de knop of in bloei staan. Van deze planten gaan we juist genieten. Wat kun je zoal snoeien?

  • Hedera: deze kun je gerust flink terugsnoeien als ze te ver naar voren groeien. Na het snoeien lopen ze weer mooi uit en krijg je gezonde groene planten. Geef ze wel wat extra voeding in de bodem met wortelstimulators, zodat er ook voldoende groei en herstel mogelijk is.
  • Buddleja: zowel de grote als kleinblijvende vlinderstruik soorten kun je nu nog verder terugsnoeien (de meeste buddleja’s zijn namelijk in het najaar al een gedeelte teruggesnoeid).
  • Hortensia Annabel: de hortensia met de grote witte bollen. Als eerste haal je de oude dode en dunne takken eruit (diep terug halen). De mooie takken die overblijven knip je terug tot ongeveer op 20-25 cm (snoeischaar hoogte). Kijk welke takken niet mooi groeien of elkaar kruisen, deze haal je ook diep weg. Het resultaat is een open plant waar voldoende licht in het  midden komt.
  • Hortensia Paniculata: dit is de pluimhortensia. Hierbij mag je zelf de hoogte bepalen. De hoogte van het snoeien bepaalt de daadwerkelijke hoogte in de zomerperiode tijdens de bloei. Snoei wel de dunne, dode en slechte takken van de plant.
  • Vaste planten: op veel plaatsen zien we vaste planten uitlopen. Het jonge groen is al bij verschillende planten te zien. Het oude blad kunnen we verwijderen of snoeien. Vaste planten waarbij je nog geen nieuw groen ziet, knip je nog niet af.

Gazon herstellen

Het herstellen van het gazon heb ik vorige week besproken. Nu nog wat uitleg over gazons waar kuilen en deuken in zitten. Dit is namelijk niet altijd te voorkomen, omdat grond nu eenmaal inklinkt. Zeker tijdens natte periodes zien we dat, als een mol, mieren, emelten of engerlingen in je gazon zitten.

Zijn de kuilen en deuken niet dieper dan 2-3 cm, dan kun deze opvullen met gazongrond. De grasspietjes komen er gewoon doorheen (groei begint pas bij warmer weer). Zijn de kuilen en deuken dieper, dan werkt dit niet meer. Haal het oude gras weg, maak de ondergrond los, nieuw gazongrond aanbrengen, goed aandrukken (anders krijg je weer kuilen) en inzaaien bij 15 graden. Heb je veel mos in de tuin? Ook dit kan verholpen worden, maar kijk dan eerst naar de oorzaak. Deze zit vaak in de bodem (voorkomen is altijd beter).

Aanplanten en herinrichten

Ons plantencentrum staat weer boordevol bomen, heesters, vaste planten, violen, primula’s… Wij werken met PHC voeding- en verzorgingsproducten (100% plantaardig). Ik kan je verzekeren dat dit zorgt voor een groene gezonde tuin.

Natuurlijk helpen wij je met de juiste plantkeuze en geven we uitleg over onze producten en plantmethodes.

Voor iedereen die graag buiten wil ontspannen of de kinderen wil laten spelen in de buitenlucht, stellen wij onze belevingskwekerij tijdelijk open. Vermaak je in de grote zandbak of kom gewoon even tot rust. Helpen om alles nog mooier te maken mag natuurlijk ook.

Buiten mogen zijn is voor nu het verborgen goud. Welkom bij ons!

Reactie plaatsen