Wat kan ik doen in de tuin in juni?
20 mei 2023 
2 min. leestijd

Wat kan ik doen in de tuin in juni?

Het is leuk en druk in de tuin. Niet alleen door de groei van alle planten, maar ook onkruiden en insecten zijn volop in beweging. Het is een super leuke tijd om nog allerlei planten en bomen in je tuin te zetten. Wat in deze tijd extra handig is, dat het blad en de bloemen van planten nu te zien zijn zodat je weet hoe de plant er uit ziet.

Kijk om je heen

  • Er mag vaak best al het een en ander gesnoeid worden.
  • Er is duidelijk te zien welk gedeelte van tuin/gazon het wel of niet goed doet (dit zie je met name aan onkruidgroei en de hoeveelheid ongewilde insecten op planten).
  • We zien de ruimte waar nog iets moois ingeplant kan worden.

Verzorgen van planten en gazon

Verschillende struiken, hagen of planten kun je nu snoeien. Denk aan:

  1. Struiken welke bloeien op het oude hout (dit zijn struiken waarvan de hoofdbloei voor 1 juli plaatsvindt) zoals Jasmijn, maar ook Weigelia soorten.
  2. Vruchtdragende heesters kun je (bij te sterke groei) uitdunnen door oude takken zo diep mogelijk terug te snoeien, maar ook schurende takken of takken welke in de weg zitten, kun je nu verwijderen. Botanische rozen, Liguster en Viburnum soorten kunnen ook gesnoeid worden.
  3. Struiken met gekleurd hout. Als je deze in april vergeten bent, kun je ze nu nog prima terug snoeien. Cornus soorten zoals de Cornus mas of Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’.
  4. De welbekende sierkersen. Deze soorten snoei je midden/eind juni (in het voorjaar is de sapstroon sterk, vandaar dat je later snoeit, als de sapstroom wat meer tot rust is gekomen).
  5. Bodembedekkende vaste planten zoals Arabis, Aubrieta en Dianthus deltoides snoei je terug (er moet wel groen aan blijven zitten). 
  6. Haal bij bladhoudende planten alleen voorzichtig de vruchtbeginselen weg, als je ze graag groter en/of hoger wilt laten worden (zijn de planten op de goede hoogte verwijder dan de oude bloemresten niet meer, deze hebben namelijk een belangrijke groeivertragende functie). Zoals Rhododendrons, Azalea’s of Pieris en Camelia. Wil je ze toch terugsnoeien, om welke reden ook, de vuistregel is dat er onder de plaats waar een tak wordt afgesnoeid een scheut of twijg met blad moet blijven zitten.
  7. Geef hagen alvast een eerste snoei in deze maand zoals Taxus, Thuja….
  8. Het gazon. Ben je hier nog niet aan toe gekomen? Dan kun je het nu nog prima behandelen zodat het weer mooi groen wordt. Verticuteer, haal het mos weg en zaai kale plekken weer opnieuw in. Vergeet niet te topdressen met gazongrond. Zit er veel onkruid in je gazon? Gebruik dan de 2-in-1 bemesting met onkruidbestrijding. Tip: maai het gras met droog weer vooral niet te kort.

Snoei nu geen langzaamgroeiende, groenblijvende heesters.

Belangrijk: houd altijd het weer in de gaten zodat planten niet verbranden na het snoeien. Geef na het snoeien extra voeding (bij slechte groei voeg je ook Biovin toe).

Planten verzorgen, nieuwe planten toevoegen… alles kan in deze rijkgevulde tuinmaand.

Voor planten, inspiratie of verschillende tuinvragen ben je van harte welkom!

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen