Snoeien in november - Wat mag ik wel of niet snoeien?
23 november 2017 
1 min. leestijd

Snoeien in november - Wat mag ik wel of niet snoeien?

Veel gebeurtenissen in uw tuin kunnen door jou zelf bepaald worden. Dit geldt zeker ook voor het snoeien van vaste planten, bomen en struiken. Belangrijk is dat de natuur de baas is en blijft. Toch krijgen we veel vragen over wat je wel of niet mag snoeien in de tuin. We lichten de meest gestelde vragen toe.

Regels voor een gezonde snoei

 • Zeer belangrijk: gebruik goed en scherp gereedschap (rafels snoeien geeft schimmelziektes)
 • Houd de structuur van je struiken en bomen in de gaten (versnoeien gebeurt heel snel)
 • Snoei heesters, bloeiend op 2-jarig hout (knip kort boven de jonge scheut. Deze staat altijd naar buiten gericht op het oude hout)
 • Haal schurende takken weg (deze geven beschadigingen)
 • Krijg je een heester (struik) moeilijk in vorm? Knip dan tot kort aan de grond terug (je mist dan wel minimaal een jaar de bloei).

Wat kun je snoeien in november?

Je kunt bomen en struiken snoeien zoals:

 • Heesters bloeiend op 2-jarig hout: gedeelte van de takken wordt tot aan de grond terug gesnoeid. 
  Heesters zoals: Philadelphus (boerenjasmijn), Deutzia, Ribes, Forsythia…..
 • Fruitbomen: zorg voor licht en lucht in de kroon, let op de vruchtknoppen. Takken die schuin richting opgaande stam groeien kun je weghalen.
  Fruitbomen zoals: appel-, peren- en kersenbomen…. Let op! Pruimenbomen niet!
 • Rozen. De wintersnoei: haal de uitgebloeide bloemen wat dieper weg. Verder snoeien we in het voorjaar.
 • Bomen: snoei met inzicht en zeker niet de zgn. ‘kapstokken’. Kapstokken zijn korte snoeistompen die achter blijven na de snoei op de hoofdstam.
  Bomen zoals: Betula (berk), Castanea (kastanje), Esdoorn (Acer, kijk naar soort), Platanus (plataan), Morus (Moerbei)… Dit zijn bomen met een vroege sapstroom die nu in ruststand staan, dus dé ideale snoeitijd.
Tip: Snoei niet bij te strenge vorst! Nu geen tijd? Snoei deze bomen dan in de zomer als het blad eraan zit.
Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 10 Nov 2021

Goed om te weten dat ik deze maand nog wat struiken en bomen in mijn tuin kan snoeien. De rozen ga ik gelijk afknippen, zodat deze in het voorjaar weer kunnen gaan bloeien. Ook zal ik kijken of mijn appelboom nog wat extra verzorging nodig heeft.

Reactie plaatsen