Hoe snoei ik een fruitboom?
29 januari 2024 
2 min. leestijd

Hoe snoei ik een fruitboom?

Regelmatig vragen mensen ons van alles over het snoeien van fruitbomen: ‘Hoe snoei ik mijn fruitboom? Wanneer mag ik deze snoeien? Wat moet ik snoeien?’ Het snoeien van fruitbomen heeft aandacht en kennis nodig voor het behoud van een gezonde boom en een goede oogst. Daarom vertellen wij je er graag meer over.

1. Waarom een fruitboom snoeien?

Een fruitboom wordt gesnoeid om een boom open te houden. Hierdoor komt er meer licht in de boom, wat de vruchtzetting stimuleert. Het zorgt ook voor meer luchtstroom in de boom wat vele ziektes helpt voorkomen (schimmels en bacteriën).

2. Fruitbomen snoeien in de winter?

In de winter snoei je de appel- en perenbomen. De zogenaamde steenvruchten (pruim, kers, perzik etc.) snoei je direct na de oogst. Als je steenvruchten snoeit in de winterperiode dan veroorzaakt het stress bij de boom. In de winter kunje tot -10 graden celcius probleemloos snoeien. Is het kouder dan kun je het beste wachten met snoeien in verband met het invriezen van de takken.

3. Hoe zie je of een fruitboom gesnoeid moet worden?

De groei van de boom en de vruchtzetting moet in verhouding zijn. Als u ziet dat de boom erg dicht begint te worden, zodat er weinig licht op alle takken valt dan zult u ook merken dat de boom minder en kleinere vruchten gaat dragen. De boom heeft veel takken zonder grote vruchtknoppen waar anders vruchten uit zouden groeien.

4. Welk gereedschap is nodig?

Een goede en scherpe snoeischaar voor de dunne takken en een zaagje voor de dikke takken.

5. Hoe snoei je een fruitboom?

Als eerste verwijder je de dikke takken van de boom. Laat 5-10 cm van de tak zitten, zogenaamde kapstokken. Uit deze kapstokken vormen zich makkelijk nieuwe takken die weer geleid kunnen worden. Aan deze takken kunnen weer vruchten komen. Hiermee verjong je de boom. Er ontstaat jong hout en dat geeft meer vruchten. Na het verwijderen van de dikke takken haal je de onnodige dunne takken weg.

kapstok_fruitboom_snoeien_lepona

6. Verkeerd gesnoeid… Hoe krijg je toch weer een gezonde vruchtbare boom?

Bekijk de boom goed. Breng de balans tussen groei en vruchtdracht terug in de boom. Te harde groei van de boom (komt vaak voor na een verkeerde rigoreuze snoei) geeft minder vruchten. Geleid de vrachttakken die er nog, of weer, aan zitten, want dit bevorderd de vruchtzetting voor het volgende jaar.

Het snoeien van fruitbomen is een vak en gaat vaak mis. Dus twijfel je…? Schakel een professional in voor het behoud van je fruitboom. De bomen worden door het snoeien voller en steviger en ook de kwaliteit van het fruit verbetert. Neem gerust contact op met onze boomspecialisten.

Met weten over appelbomen? 

Heb je een  appelboom zonder appels? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziekte, vorst en overbemesting. Wij vertellen je de meest voorkomende oorzaken.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen