Welke planten en bomen mag je snoeien in de zomer?
16 juni 2020 
2 min. leestijd

Welke planten en bomen mag je snoeien in de zomer?

De zomer is in aantocht en het tuinleven loopt natuurlijk altijd door. Voor sommige planten en bomen is het goed om ze te snoeien in de zomer, want snoeien doet groeien. Een tweede bloei in de nazomer is zelfs vaak mogelijk bij vaste planten als je ze op het juiste moment snoeit in de zomer.

Vaste planten snoeien in de zomer

Verschillende planten kunnen een zomersnoei gebruiken met als voordeel dat ze een tweede bloei genereren. Extra leuk natuurlijk! Welke planten kun je na de eerste bloei terugsnoeien, zodat ze zich weer op kunnen maken voor een tweede bloei in de nazomer?

 • Veronica
 • Delphinium
 • Penstamon
 • Lupine
 • Salvia
 • Alchemilla (vrouwenmantel)
 • Vaste Geranium

Er zijn heel veel planten die gaan voor een tweede bloei, omdat er na het snoeien weer licht onder in de plant komt waardoor ze nieuwe bloemknoppen kunnen gaan vormen.

Veronica, Delphinium en Salvia’s snoei je in de zomer voor een tweede bloei

Bomen snoeien in de zomer

Er zijn ook diverse bomen die gesnoeid kunnen worden in de zomer als ze volop in het blad zitten. Denk hierbij aan de:

 • Acer (esdoorns)
 • Betula (berk)
 • Carpinus (haagbeuk)
 • Juglans (noot)

Snoei niet te drastisch, maar snoei met name om ze in model te houden of om lang gevormde takken in te korten. Let er wel op dat je bomen goed snoeit. Bij twijfel is het verstandig om het eerst na te vragen. Verkeerd snoeien is zo gebeurd en vaak moeilijk te herstellen, zeker als een boom niet meer in het juiste evenwicht is. Ook verschillende fruitbomen kun je in de zomer snoeien (steenfruit en pitfruit).

Waarom fruitbomen snoeien in de zomer?

Je snoeit fruitbomen in de zomer:

 • als voorbereiding op de wintersnoei
 • als je de vegetatieve groei wilt remmen (neem een deel van de scheuten weg)
 • als je meer vruchtzetting voor het volgende jaar wilt.

Kersenbomen snoei je in augustus tot uiterlijk begin september

Deze snoei kan uitgevoerd worden van begin juni tot eind augustus, dit werk kan in meerdere keren worden uitgevoerd. Perenbomen kun je het beste half juni snoeien. Voor appelbomen is de periode van half tot eind juli het meest geschikt. Bij sterke hergroei en een lage fruitproductie kun je dit rond begin/half augustus herhalen. Kersen-, pruimen-, perzik- en abrikozenbomen (Prunus-soorten) kun je snoeien tijdens de maand augustus, tot uiterlijk begin september.

Het is belangrijk dat je de zomersnoei doet bij droog weer. Dan drogen en genezen de wonden beter. Fruitbomen snoeien is een vak apart. Bij verkeerde snoei kan het soms heel lang duren voordat je weer kunt genieten van de vruchten. Dus beter een keer te veel vragen dan zomaar beginnen.

Bomen zijn een kostbaar bezit voor jezelf, maar ook voor het hele ecosysteem. Daar moeten we dus zuinig op zijn.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen