Hoe snoei ik een jonge fruitboom?
01 maart 2017 
1 min. leestijd

Hoe snoei ik een jonge fruitboom?

Hoe snoei ik een jonge fruitboom?

Wat veel mensen niet weten is dat een jonge fruitboom anders gesnoeid moet worden dan een fruitboom die al jaren in de tuin staat. Wij geven u hier graag wat extra tips over!

  1. De jonge fruitboom heeft 1 hoofdtak nodigUitleg snoeien jonge fruitboom
  2. De andere jonge takken kun je iets buigen (soort geleiden) en maak je vast aan de stam of beter je bind de takken vast aan paaltjes in de grond. Gebruik hiervoor jute of speciaal daarvoor gemaakt bindtouw. Bij lagere bomen kun je ook bamboe aan de tak maken.

Meer licht in de boom

Door bovenstaande stappen te volgen creëer je evenwicht en meer licht in de boom. Het is voor een fruitboom zeer belangrijk dat er evenwicht ontstaat tussen de groei en vruchtzetting.

Met het leiden van de jonge fruitboom bezorgen we de boom zogenaamd een beetje stress. Hierdoor verminderd de groei en wordt de vruchtzetting bevorderd.

Kapstokjes

Als de boom 2 of 4 mooie gebogen takken heeft kun je de overige takken wegsnoeien. Laat wel een zogenaamd kapstokje staan van ca. 15 cm. Hierop kunnen zich voor het volgende groeiseizoen weer nieuwe vruchttakken ontwikkelen.

Kapstok snoeien boom

Weinig takken

Heeft de jonge fruitboom maar weinig takken, dan hoef je meestal niet veel meer te doen dan de deze zijtakken te buigen voor een meer horizontale groei.

Voor iedere terugsnoei bestaat geen vaststaand recept. De snoei wordt uitgevoerd op grond van de individuele kenmerken van elke boom, de gesteldheid en de bodem.

Vind je het toch moeilijk om je jonge fruitboom te snoeien? Schakel dan één van onze ervaren boomspecialisten in. Snoei nooit zomaar iets weg.

Voeding

Terugsnoei moet gepaard gaan met in alle opzichten juiste voeding voor de boom. Stikstofhoudende mest bevordert de groei van het hout en de vorming van de waterloten. Dit moet met mate worden aangebracht. Voor een betere opname van voedingsstoffen gebruik je natuurlijke producten zoals Biovin en Terra Fertiel. Omdat voedingsstoffen beter worden opgenomen via de wortels hoef je minder kunstmest te strooien.

Meer weten over het snoeien van fruitbomen?

Lees hier meer over het snoeien van een fruitboom en bekijk het filmpje.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen