Planten vinden hun plek

Het najaar is in volle gang: het ideale seizoen om je tuin aan te planten en bloembakken opnieuw te vullen. De bodem is namelijk nog op temperatuur en de sapstroom van de planten en bomen vermindert waardoor het voor planten ideaal is om te wortelen. Dit betekent dat het groen veel beter de winterperiode ingaat en in het nieuwe seizoen start met een grote voorsprong.

Duurzaamste periode van het jaar

We weten allemaal dat we voor een gezond leven vooral de natuur moeten beschermen, zeker met het oog op de toekomst. Wat is er nu belangrijker dan voldoende groen aanplanten? Zo zorgen we voor evenwicht, maar er is zoveel meer. We genieten er van, we geven schuilplekken aan insecten,  lokken vogels, we zorgen voor een beter waterbeheer en het maakt je blij. Alle niet-levende oplossingen die bedacht worden voor een gezond leven helpen natuurlijk ook, maar we moeten niet vergeten dat levend groen het meeste bijdraagt aan de balans die we zoeken voor de toekomst. Laten we dus beginnen met datgene wat het dichts bij ons ligt: ‘de tuin’.

Groene inrichting

De belangrijkste vraag die vaak gesteld wordt: “Hoe kunnen we het beste beginnen en waar moeten we op letten?”

Dit is niet altijd makkelijk, want er zijn zoveel planten én daarbij moet je ook nog rekening houden met verschillende factoren. Juist deze informatie vind je niet altijd overal terug. Wij helpen je daar graag bij. Je hebt bijvoorbeeld een bestaande tuin, maar je bent niet helemaal blij met de inrichting en hoe de planten erbij staan. Dan is het nu de tijd om aan de slag te gaan om je borders opnieuw in te richten:

  • De meeste vasten planten kun je ‘scheuren’ (verkleinen) en daarna opnieuw inplanten;
  • Nieuwe planten kunnen je tuin en of border aanvullen;
  • Heesters kunnen verplant worden;
  • Bomen kunnen vanaf november geplant worden;
  • Hagen kun je aanplanten;
  • Potten en bakken kunnen met groen- en bloeiende planten gevuld worden;
  • De juiste verzorgingsproducten kun je nu nog toevoegen.

bloembakken van cortenstaal beplantingsplan
Weet je niet waar de planten moeten staan of welke planten en bomen geschikt zijn?

Stuur een foto van je tuin zoals de tuin er op dit moment uitziet en maak een duidelijke beschrijving van wat je verwacht voor de komende jaren (een rustige tuin, weelderig, op kleur ingericht, meer groenblijvende planten, bloeitijden die op elkaar aansluiten…) Bezoek ons plantencentrum en laat je verrassen door de vele planten en bomen die er zijn en die juist nu geplant kunnen worden. Heb je een hele nieuwe tuin, de bestrating is gelegd, je borders zijn voorzien van nieuwe humusrijke teeltaarde, richt dan samen met ons de hele tuin in met groen.

We maken een opstelling van planten, zodat je visueel een beeld kunt vormen van hoe je tuin er daadwerkelijk uit gaat zien en…. jij kiest mee;

  1. Je maakt foto’s van de complete opstelling;
  2. De planten neem je mee naar huis;
  3. Je zet de planten aan de hand van de foto’s in je tuin en plant ze in volgens de voorschriften.

beplantingsplan maken bij tuincentrum Lepona in WijchenWil je liever niet zelf arrangeren en inplanten? Dit kunnen wij ook voor je verzorgen.

Samen de finishing touch van je tuin doen maakt het alleen maar leuker!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen