Kerst en het tuinleven gaan samen bij Lepona
06 december 2021 
2 min. leestijd

Kerst en het tuinleven gaan samen bij Lepona

In deze tijd nemen kerst en winter elkaar bij de hand. We zijn niet alleen volop bezig met de kerstbomen in alle soorten en maten, ook het inplanten van je tuin, het winterklaar maken en het fleurig maken van je tuin kan allemaal in deze tijd. We steken dus de handen uit de mouwen en gaan samen tuinieren.

Kerstbomen en natuurlijk (kerst)groen 🎄

De ‘echte’ kerstbomen zorgen ieder jaar weer voor het kerstgevoel in de huiskamer. De meest bekende kerstbomen zijn de zilverspar (Abies soorten) en de fijnspar (Picea soorten). Denk hierbij aan de Abies Nordmanniana. De naalden zijn grof zacht en blijven lang aan de boom zitten. Picea Omorika naalden zijn fijner, groen aan de bovenkant en hebben een opvallende blauwe kleur aan de onderkant. De Picea Omorika geurt sterker dan een Abies Nordmanniana. Wil je liever een kleinere soort dan is de Picea glauca ‘Conica’ aan te raden. Deze dwergspar is klein en compact. Omdat dit soort bijna altijd in pot gekweekt wordt houdt de plant de naalden goed vast. De plant kan na de kerst altijd de tuin in. Hier zal hij niet misstaan met zijn oplichtende groene punten die in het voorjaar goed zichtbaar zijn.

Hoe houd ik mijn kerstboom en kerstgroen lang mooi?

Dit is niet onbelangrijk, zeker niet omdat de kerstboom uit de volle grond komt of geen kluit heeft. De meeste kerstbomen worden van het ene op het andere moment uit de grond gehaald en dat vraagt wat van de plant. Tel daarbij op dat hij naar kamertemperatuur gaat, dus een beetje aandacht heeft de kerstboom dan wel nodig.

Hoe pak je dit aan?

  1. laat de boom eerst even acclimatiseren voor je hem binnen zet
  2. plaats de kerstboom niet te dicht bij de verwarming en geef op tijd water.


Extra tip: help de boom langer vers te blijven door TREEFOOD toe te voegen aan het water.

Kerstboom voeding Treefood

Inplanten van je tuin

Dit kunnen we doen zolang het niet vriest. De planten zijn namelijk in rust en kunnen dus prima in je tuin gezet worden zodat ze in het voorjaar meteen een voorsprong hebben. Met name bomen worden het liefst nu geplant of verplant (vergeet nooit de juiste verzorgingsproducten toe te passen).

 

Verzorgen van de planten

Vaste planten sterven nu af. Ruim het blad niet allemaal op, omdat dit hun natuurlijke winterbescherming is. Bedek de bodem met een laagje compost (vrij van ziekte en onkruidkiemen). Laat bladhoudende planten in potten en bakken niet uitdrogen (zij hebben meer brandstof nodig omdat ze in de wintermaanden blijven verdampen). Haal mediterrane planten naar binnen als het gaat vriezen of pak ze goed in, maar doe dit niet te vroeg.

Gazon: geef kalk indien nodig en zorg dat de pré winterbemesting gegeven wordt in combinatie met biovin. Haal afgevallen blad van het gazon en maai nog een keer op ca. 3-4 cm. Er is natuurlijk nog veel meer te doen, dus heb je vragen of twijfels over je tuin laat het ons weten. Wij helpen iedereen graag.

 

Uniek kerstcadeau

Kerst is de tijd van het jaar om je collega’s in het zonnetje te zetten of te bedanken. Stel samen met ons een uniek groen kerstpakket samen met regionaal lekkers, een drankje of zomaar iets bijzonders!

 Het groenste kerstpakket - plantenpakket Lepona Tuincentrum


Over de schrijver