Welke soorten kerstbomen zijn er?
30 november 2017 
in Kerst
1 min. leestijd

Welke soorten kerstbomen zijn er?

Kerstbomen overleven iedere hype en zijn juist in deze tijd hip en trendy. 75-80% kiest voor een echte boom of levend groen in huis en tuin.

Wanneer kwam de kerstboom en het kerstgroen

Begin 20e eeuw kwamen de eerste kerstbomen en kersttakken in beeld. Vanaf de jaren 50 was de kerstboom ingeburgerd en hoorde er bij.

Wanneer zetten we de kerstboom?

Dit is niet meer traditie gebonden (12 dagen voor de kerst), de boom gaat juist steeds vroeger de huiskamer in. Een echte datum is er dan ook niet, maar we willen liever de Sint niet voor de voeten lopen. Dit jaar zal de kerstboom veelal rond 6-7 december gekocht worden.

Welke soorten kerstbomen zijn er?

Er wordt veelal onderscheid gemaakt tussen 2 soorten: Abies (zilversparren) en Picea (fijn-sparren). We benoemen de soorten die het meest geschikt zijn als kerstboom:

Abies-soorten

 • Abies Koreana – Zilverspar met dikke zachte blauwgroene takken waarop dennenappels zitten (weinig naaldverlies, sterkgeurend)
 • Abies Nordmanniana – Zilverspar met zachte dikke naalden (weinig naaldverlies, geurend, brede uitstaande takken)

Abies-bomen zijn vaak wat duurder, omdat een kerstboom van 2 meter al snel 10 jaar oud is.

Kerstboom Abies Koreana

Picea-soorten

 • Picea Abies (goedkoopste soort) – Een gewone fijnspar, groen van kleur met wat stompere naalden (deze verliezen eerder hun naalden, licht geurend)
 • Picea Omorika (meest gekozen kerstboom) – Een Servische spar met fijne naalden, groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant (behouden hun naalden lang, een mooie en compacte vorm en geurend)
 • Picea glauca “Conica” – Een dwergspar, kegelvormig, klein en compact (veelal in pot gekweekt bij gebruik als kerstboom)

Welk dennengroen is het meest geschikt voor kerststukken en decoratie?

 • Het Abies groen. Nobilistakken zijn voor iedereen het meest bekend.
 • Het Picea Omorika groen

Hoe houd ik mijn kerstboom en kerstgroen lang vers?

 • Let op de versheid van de boom
 • Laat de boom eerst acclimatiseren
 • Geef de boom water
 • Zet hem niet tegen een verwarming aan
 • Nieuw: gebruik Treefood, hét middel om je boom langer vers te houden. Proberen? Gratis verkrijgbaar bij aankoop van een kerstboom.

Hoe plaats ik mijn boom makkelijk in de huiskamer?

 • Boom met pot spreekt vanzelf (bij grotere bomen een zware klus)
 • Boom met kluit zet je zelf in een pot (tijdrovend en een zwaardere klus)

Dé ideale kerstboomstandaard

Zet je gezaagde boom in de EasyFix. Wij boren een gat in de boom met een speciale boor. Plaatst je boom op de EasyFix. Je boom staat gelijk recht en stevig. Water en Treefood erbij en versieren maar!

Kerstboomstandaard Easyfix

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen