Minivijver: een mini-biotoop op terras of balkon
27 juni 2017 
1 min. leestijd

Minivijver: een mini-biotoop op terras of balkon

Een minivijver op uw terras, balkon of in de border van je tuin, geeft je het landelijke tuinleven gevoel.

Met een kleine oase creëer je een zitplaats waar je weg kunt dromen aan het water.
Aan het water ontlenen we rust en kalmte, vele zorgen van alledag worden dan onbelangrijk.
Drijvende stenen, schelpen en kleine beeldjes worden schilderachtige blikvangers, die je een waar vakantiegevoel geven op ieder moment van de dag.

Hoe creëer je dit landelijk tuinleven?

  1. Gebruik een oude teil, emmer of ieder vindbaar object wat waterdicht is.
  2. Ontdoe je teil , emmer…. van zeep, roest en andere resten.
  3. Zet alles op een standplaats waar je 1 deel van de dag zon hebt en de rest van de tijd half schaduw.
  4. Vul het object met water en laat het even op temperatuur komen (planten rechtstreeks in koud water zetten is niet goed, ze ‘schrikken’ dan).
  5. Plant de waterplanten in (vijver)bakjes, zorg dat de wanden rondom geperforeerd zijn. (Zwavel en andere gassen gevormd door de wortels moeten weg kunnen) Om het wegrotten van de wortels te voorkomen.
  6. Gebruik vijveraarde, maak de grond voor een gedeelte alvast goed nat, hierdoor gaat het meeste zuurstof er al uit.
  7. Zet Waterlelies, Calla’s, Iris of andere mooie planten in de vijver bakjes, doe de natte grond rondom de wortels en vul de overige vijveraarde aan.
  8. Wat schelpen of grind erop plaatsen, dan de planten voorzichtig in je teil, emmer of wat u ook bedacht heeft plaatsen en….

Klaar!! Jouw eigen waterlandschap is geboren.

Extra tip!

Soms vertroebelen kleine algen het water (zgn. algenbloei), zeker bij een pasgevulde mini biotoop. Ververs het water dan niet en vul niet bij, meestal is deze algenbloei van korte duur. Als je de mogelijkheid hebt, vul de minivijver indien nodig dan bij met regenwater.

WAAROM??

Wat de natuur brengt is bijna niet te evenaren!

Extra leuk:

Ook kinderen leren zo het leven in de natuur kennen en kunnen verkoeling vinden bij deze kleine aanwinst!

Veel waterplezier!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen