Planten verzorgen, bemesten en water geven
09 april 2019 
2 min. leestijd

Planten verzorgen, bemesten en water geven

Het is altijd weer geweldig als de bezoekers van je tuincentrum binnen komen en vertellen dat ze zich niet alleen klant voelen maar tevens ‘Welkom voelen’. Dat ze gast bij je zijn. In de tuin is het ook zo, alle planten heten je welkom. Zeker als ze je nodig hebben op bepaalde momenten.

Welkom bij je planten in de tuin

Wanneer ben je voor planten een welkom geschenk:

  • als de planten verzorging nodig hebben (snoeien, ziek hout of blad verwijderen…)
  • als planten voeding vragen
  • als planten zuurstof bij hun wortels nodig hebben
  • als planten ruimte nodig hebben/dichter bij elkaar willen staan
  • als planten water vragen of overtollig water kwijt willen

Verzorging

De planten en bomen een goede start voor het voorjaar geven is altijd een must. Slecht of ongezond blad verwijderen, maar ook snoeien met het juiste gereedschap is voor iedere plant of boom een heerlijk gevoel. Zorg wel dat je weet wat je doet en waarom.

Voeding

We zien dat alles weer gaat groeien, dus de eerste bemesting kan gegeven worden, al is het nog met mate. Geef planten de hoeveelheid welke ze ook kunnen gebruiken (het zgn goed en veel bemesten is niet meer van deze tijd). Bijna alle planten moeten het met minder ruimte doen, dus pas daar het bemestingsschema op aan.

Zuurstof

Hier wordt vaak te weinig over nagedacht. Na een winter is de bodem meestal dicht en kan er minder zuurstof bij de wortels van de plant komen. Het is dus belangrijk om de bodem los te maken (gebruik hiervoor een drietand, schoffel wat vaker en prik gaten in het gazon) zodat er weer wat lucht in de bodem komt. Dit is een essentieel verzorgingspunt waar we niet altijd bij stil staan.

Ruimte

Ruimte is voor vaste planten, heesters en bomen belangrijk om te kunnen laten zien wat en wie ze zijn. Het is met name voor heesters, fruitbomen en andere bomen belangrijk dat ze de ruimte krijgen. Ruimte is niet alleen nodig boven de grond maar ook in de bodem hebben planten en bomen deze ruimte nodig. Heb je de ruimte niet? Ga dan creatief om met je tuin en zorg dat je de verzorging aanpast door goede producten te gebruiken. Hierdoor kunnen planten overleven op een ‘klein oppervlak’ (zie het als het kweken van planten in potten en bakken).

Water, hier wil ik wat extra over vertellen

Dit hebben we natuurlijk niet altijd in de hand. Het weer is grillig en de kwaliteit van onze bodem is in veel wijken niet optimaal. Toch is het mogelijk om planten en bomen wat extra te helpen. Laten we daarbij niet vergeten stil te staan bij het gebruik van water, zeker gedurende droge periodes, tel daar het teveel aan water bij op tijdens extreme waterval

Hoe kunnen we watergeven makkelijker maken?

Er wordt veel onderzoek gedaan om zo goed mogelijk met water om te gaan. Professionals denken hier veel over na en voor de consument zijn er mogelijkheden om daar gebruik van te maken. Een uniek middel om watergeven wat meer in balans te brengen is het gebruik van H2PRO.  Je strooit het en verwerkt het door de bodem om zowel droogteplekken als natte plekken in de tuin te voorzien van een uitgebalanceerde hoeveelheid vocht. Het water wordt vastgehouden en lang beschikbaar gemaakt voor de wortels van de planten. Gebruik: creëer een optimaal resultaat in combinatie met een juist bemestingsschema. Je geeft ca. 20g/m2 (droogteplekken na 8 weken herhalen).

Uitleg hierover

Kom voor extra uitleg naar ons Tuinevent Groen Genieten op 13 & 14 april. Natuurlijk zijn wij er altijd om je te helpen met het gebruik van nieuwe doeltreffende producten.

BE MY GUEST in jouw hele tuinleven! 

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Water en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen