Hoe maak ik de bodem in de tuin gezond?
29 oktober 2019 
3 min. leestijd

Hoe maak ik de bodem in de tuin gezond?

Iedereen wil een mooie, gezonde tuin, makkelijk in onderhoud en zo duurzaam mogelijk. Een tuin zonder gebreksverschijnselen in de border, zonder mos in het gazon en zonder ziekten en plagen. Om dit te realiseren is een gezonde bodem belangrijk. Een gezonde bodem werkt in ieders voordeel: planten worden sterker, je watermanagement is beter en de kosten voor het verzorgen worden minder.

De structuur van grond: Terra Fertiel en Biovin

De structuur van de grond bepaalt hoeveel water en zuurstof er beschikbaar is voor bomen en planten en in hoeverre het bodemleven en wortels van planten zich ontwikkelen tijdens de groei. Het komt vaak voor dat de bodemstructuur niet optimaal is. De grond is te schraal (er zit weinig humus in), er zijn storende lagen aanwezig of de bodem is door wat voor reden dan ook, helemaal dicht geslagen (door natte omstandigheden, intense betreding of het gebruik van zware machines). Met Terra Fertiel en Biovin herstel je de structuur en stimuleer je het bodemleven.

Bodemleven met insecten

De zuurgraad: OpMaat Kalk en Tuinturf

Dit is een belangrijk gegeven voor de tuin. Een te zure grond (te lage PH-waarde) heeft vaak een nadelige invloed op de groei van planten en je gazon. Waarom? 

  • De ontwikkeling en met name de activiteit van het bodemorganisme neemt af. Het gevolg daarvan is dat er minder organische voedingstoffen vrijkomen voor de planten waardoor de natuurlijke weerstand tegen ziektes afneemt.
  • Stoffen, zoals metalen, lossen sneller op in de bodem waardoor planten ‘vergiftigd’ worden en een aantal zeer belangrijke voedingstoffen slecht of niet meer beschikbaar zijn voor de planten.

De ideale PH-waarde van een bodem ligt tussen de 5-7 (een uitzondering zijn de zuurminnende planten). Na het meten van je zuurgraad (vraag hiernaar op ons tuincentrum) kan je de zuurgraad in balans brengen met OpMaat Kalk.

Kalk strooien op het gazon

Humus: Siertuincompost

Organische stoffen (humus) zijn vooral afkomstig van plantenresten, zoals plantenwortels, bladeren en grasmaaisel. Een juiste hoeveelheid organische stof is niet alleen goed voor een goede bodemstructuur, maar is ook de voeding voor al het bodemleven. Organische stof neemt veel water op en dit is met name in droge periodes van groot belang voor alle planten en bomen. Humus zorgt ook voor een natuurlijke buffer aan voedingsstoffen welke langzaam vrijkomen. Planten kunnen dan langer profiteren van deze voeding.

Het bodemleven: Biovin

Bodemleven (wormen, schimmels en bacteriën) is niet meer zo vanzelfsprekend en wordt aan diverse natuurlijke meststoffen en bodemverbeteraars  toegevoegd. Dat is belangrijk omdat dit bodemleven alles weer balans geeft. De structuur van de grond, de opname van voeding en water, de wortelgroei (de toevoeging van een mycorrhiza voor een groter worteloppervlak is erg belangrijk) en de vitaliteit van planten neemt toe.

Veel plantwortels in de bodem

De voedingsstoffen: OPF Granulaat en Pré Winter

Planten hebben voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen groeien. Iedere plant of boom moet op het juiste moment over voldoende voedingsstoffen beschikken. Hierbij is het belangrijk dat de verhouding van deze stoffen in balans is (niet te weinig maar zeker ook niet teveel).

Elke bodem, iedere plant en boom is anders

De ene boom of plant is nu nog groen, terwijl de andere er naast al zijn blad verloren heeft. Voorkom dit en zorg voor een lange gezonde groei voor het volgende tuinjaar. Verbeter je bodem nu door het toevoegen van humus, wortel- en bodemactivators.

Het tuinieren verandert, maar wordt steeds leuker en innovatiever. Leer gebruik te maken van de kunsten van de natuur. Heb je vragen of wil je ook graag dat de bodem voor jouw planten werkt? Laat het ons weten of boek een afspraak voor gericht advies in jouw tuin.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen