Hoe houd je je Hortensia Paniculata mooi?
22 augustus 2016 
2 min. leestijd

Hoe houd je je Hortensia Paniculata mooi?

Hortensia Paniculata

De Hortensia Paniculata spring direct in het oog door zijn grote room witte bloemen. Hij heeft de laatste tijd terrein gewonnen van de Hortensia Annabel, omdat deze wat steviger is en niet snel omvalt. Al blijft de Hortensia Annabel ook een prachtig object voor je tuin.

De meeste vragen over de Hortensia Paniculata gaan over de verkleuring van de bloem. Veel vragen hierover komen bij ons binnen en daarom nemen we de verzorging van dit soorten pluimhortensia eens onder de loep.

Er zijn verschillende soorten Hortensia Paniculata. De een verkleurt naar echt roze, zoals de Pinky Winky soorten, terwijl de andere soorten zoals de Lime Light veel langer zijn roomwitte kleur behoudt, mits deze de juiste verzorgingsproducten krijgen.

Verzorging van de Hortensia Paniculata

Is de hortensia verzorging van dit soort dan moeilijker ?? Nee, deze soorten vragen weinig onderhoud maar laten wel zien als er verkeerde of teveel voedingsstoffen gegeven zijn. De plant verkleurt dan namelijk eerder, de bloemen blijven kleiner of in sommige gevallen kleuren ze van de roomwitte kleur gewoon naar een bruinere kleur.

 

 Verwen je hortensia’s een beetje, want dan belonen ze je met een langere schitterende bloei.

Biologische producten

Samen met deskundigen hebben wij alles eens op een rijtje gezet en de biologische verzorgingsproducten scoorden het best.

Door het gebruik van biologische producten evenaar je natuur het beste, dus erg opvallend was deze uitslag niet. De professionele producten die wij gebruiken scoren dan ook hoog.

Bij het inplanten gebruikt je Flower Saver om de kluit in combinatie met Biovin. Daarna geef je, als de plant voldoende wortel gevormd heeft, 2x een gift van OPF granulaat. Deze granulaat hark je in en je zorgt voor Hortensia Paniculata verzorgenvoldoende water. Water geven in de morgen blijft het altijd het beste, omdat de planten dan droog de nacht in gaan wat heel veel schimmelvorming tegen gaat. Lukt je dit niet, geef dan water laat op de avond als de planten zijn afgekoeld.

Bij bestaande hortensia geef je in de herfst, zo rond oktober, de planten een laagje compost met daar overheen Biovin of de wortelactivator Terra Fertiel. Je laat de natuur zijn werk doen in de winter. In het voorjaar als de plant begint uit te lopen geef je om de 6 weken de OPF granulaat. Dit kan in een kleine hoeveelheid omdat door de goede wortelvorming, de opname van de nodige voedingsstoffen helemaal optimaal is. Zorg wel voor voldoende water de hele zomer door, want zoals de naam Hydrangea al zegt, Hydro staat voor water dus dat heeft de plant echt nodig.

Snoeien van de Hortensia Panniculata soorten kan de winter gebeuren. In de winter kun je nog volop genieten van het contrast die de uitgebloeide bloemen je bieden in de sombere maanden.

Stel je vraag aan Henny

Zijn er nog vragen over je hortensia planten in de tuin, wil je graag weten of hortensia’s ook geschikt zijn voor jouw tuin of balkon? Zie je graag de hortensia op stam of zelfs als een hoge wordende boom sierlijk boven al je planten uit? Er is heel veel mogelijk. Mail al je hortensia vragen naar Henny.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen