Hoe blijft mijn gazon mooi?

Om je gazon mooi te houden heb je enkele ingrediënten nodig.

Wat zijn de ingrediënten?

Dit zijn niet alleen maar producten die we toe moeten voegen, maar dit zijn ook vragen die we onszelf moeten stellen. Wat zijn mijn verwachtingen (heel erg belangrijk)

  • de bodem?
  • hoe en hoeveel water geef ik?
  • geef ik veel kunstmest of luister ik naar de natuur?
  • schaduw of zon?
  • maai ik iedere week? Etc…

Zuurstof! Ingrediënt 1

Het belang van zuurstof in de grond is groot. Is de bodemlaag te dik (viltlaag: je gazon verstikt)? Wat doen we dan? Beluchten (gazon losprikken)!

Bodemleven! Ingrediënt 2

De natuurlijke verticuteermachine (wormen en bacteriën verticuteren, zorgen voor drainage, wortels gaan dieper en….gezondheid is er). Te weinig bodemleven: de groei is onmogelijk welke actie je ook onderneemt. Gebruik Terra Fertiel (na het beluchten) i.c.m. Biovin.

Mineralen! Ingrediënt 3

Zonder goede mineralen gaat je gazon, maar ook je planten achteruit (alles blijft wel leven maar de kwaliteit wordt steeds minder tot minimaal). Bedenk even wat je allemaal al gegeven en gedaan hebt (het geven van teveel of verkeerde kunstmest wordt vaak gedaan). Meten is weten (ook in je tuin): maak een lijst.

Jouw inzet! Ingrediënt 4

De zuurstof is er, het bodemleven is aangebracht, wat wil ik en hoe ziet het er uit? Kijk je gazon aan!

  • Teveel Mos? Gebruik bemesting waardoor mos verminderd en groei gestimuleerd.
  • Teveel Onkruid? Gebruik bemesting waardoor dit verminderd (helemaal weg zal helaas niet lukken).
  • Groei stimuleren? Voeg een startersbemesting toe.

Maand september: geef een pré-winter bemesting (tussen de laatste bemesting en de pré-winter moet 3 weken zitten).

Ingrediënt 1-2-3 gelden zeker ook voor je tuinplanten.
Twijfel je? Vraag het gerust of schakel de TuinTeacher in op locatie.

Tip: blijf alert op de Buxusmot en schimmels op al je planten.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Jos Langhout
Door

Jos Langhout

op 29 Dec 2019

In de TuinColumn van de Maas en Waaler : "Groene grenzen verleggen in 2020" stond een opsomming van een aantal bomen voor een optimaal klimaat. Ik neem aan dat de bedoeling is om deze bomen in de tuin te planten. Welnu, de genoemde bomen hebben een hoogte (max) van 15 tot wel 20 meter! De vleugelnoot ( Pterocarya fraxinifolia) is bovendien niet aan te bevelen i.v.m. de vele worteluitlopers. Zijn er ook bomen die wel geschikt zijn voor een redelijk grote tuin? Alvast bedankt voor uw reactie.

Reactie plaatsen