Amaryllis | Planten en verzorgen
16 december 2020 
2 min. leestijd

Amaryllis | Planten en verzorgen

Het is de maand van de Amaryllis op ons tuincentrum, omdat dit bolgewas je meeneemt naar het voorjaar. Er zijn heel veel soorten en maten en met trots kunnen we zeggen dat we ze voor je hebben geselecteerd, omdat het zien groeien van deze plant gewoon iets met je doet. Daarbij komt ook nog dat het verzorgen niet moeilijk is. Wat kan je met een Amaryllis, hoe plant je een amaryllis en hoe verzorg je deze bol? Hieronder alle bol-mogelijkheden op een rij.

Amaryllis als ‘droog’ bloeiende plant

Het klinkt een beetje vreemd, maar bollen die geen water nodig hebben om te groeien zijn de wax-amaryllisbollen. Deze hebben voldoende energie in zich om te kunnen groeien en bloeien. Er zijn verschillende varianten en door de verschillende kleuren wax is er altijd wel een plaatsje in huis waar ze mooi tot hun recht komen. Met zijn opvallende grote bloemen is de amaryllis echt een bijzondere blikvanger op iedere plek.

Een Amaryllis bol in bloei zonder grond

Droogbloeiende amaryllisbol

Amaryllis in de aarde

Hierbij zet je de onderste helft van de bol in de potgrond (de hals van de bol staat dan boven de grond). Gebruik een wat ruimere pot want als deze plant bloeit heeft hij wel graag water. Vul je pot niet helemaal tot bovenaan met aarde zodat je makkelijk water kunt geven.

amaryllisbol in aarde

Amaryllisbol in grond

Amaryllis op glas

Een andere methode is een bol in een vaas zonder grond. De plant wordt dan in bloei getrokken. Zorg dat de bol vast staat in een vaas en alleen de wortels in het water hangen (het water mag net de onderkant van de bol raken). Hierdoor worden met name de nieuwe wortels gestimuleerd om uit de bol te komen. Ververs het water als het troebel is en spoel de wortels even schoon.

Amaryllisbol met wortels in water

Amaryllisbol met wortels in water

Overhouden of weggooien

Een uitgebloeide amaryllis hoef je niet altijd weg te gooien. Je kunt hem weer opnieuw ‘in bloei’ trekken. Hoe je dit doet lees je hier. Kortom, de amaryllisbol is veelzijdig en groeit met je mee het nieuwe jaar in.

Uitgebloeide amaryllis opnieuw in bloei

Is je Amaryllis bijna uitgebloeid, gooi deze niet weg! Breng ‘m weer opnieuw in bloei.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Franschman
Door

Franschman

op 23 Nov 2022

Nuttige tips en enthousiast, leuk gegeven

Reactie plaatsen