Moet ik planten en bomen nog water geven in de herfst?
03 oktober 2018 
2 min. leestijd

Moet ik planten en bomen nog water geven in de herfst?

De zomer heeft het stokje overgedragen aan het najaar, dus alle bomen en planten komen wat verder in rust. Dit betekent niet dat het nu allemaal vanzelf gaat. We zien op veel plaatsen dat het nog heel erg droog is en dit kan voor veel bomen en planten funest zijn. Je ziet op veel plaatsen dat bomen niet intensief zullen gaan kleuren. Boven in bomen en planten zie je bruin verdroogd blad ontstaan door de droogte. Met name op een diepte van 40-50 cm waar de werkwortels hun best doen, komt je watertekort tegen en iedere plant heeft in deze tijd nog vocht nodig.

Is nu water geven dan nog echt nodig?

Als de bodem erg droog is, dan kan het echt nodig zijn om behoorlijk water bij te geven. Dit geldt met name voor zandgronden, potten, verhoogde bakken en jong nieuw ingeplante beplanting. Zet niet uren een sproeisysteem aan, want dan blijft het blad veel te lang vochtig in deze tijd (dit zorgt dan weer voor allerhande schimmels die nog op de loer liggen en welke je ook in deze tijd bij met name bladhoudende planten nog moet bestrijden). Nee, geef nu gericht water onder bij de voet van bomen en andere planten die het ook nodig hebben.

Moeilijk of lastig in te schatten?

Vind je het lastig in te schatten? Kom dan even op les in ons tuincentrum. Wij laten je zien waar je specifiek op moet letten en waarom de ene plant wel en de andere plant geen behoefte aan water heeft. Het is kosteloos en handig. Wanneer je het in de praktijk gezien hebt, is het veel makkelijker om het toe te passen in je eigen tuin of op je balkon. Niets is beter en makkelijker dan praktijkvoorbeelden!

Nog meer praktijk voorbeelden?

Jazeker, er zijn nog meer praktijk voorbeelden. Heb je andere vragen of wil je graag samen met ons je tuin inrichten? Dat kan natuurlijk ook. Ook hier geldt weer… hebben we de praktijk bij de hand, dan kan je de planten zien en mee uitzoeken. Wij zetten het visueel voor je uit (we creëren een voorbeeldtuin), waardoor het makkelijker wordt om jouw plantenbak of border te vullen aan de hand van je wensen. Het is anders dan van een plaatje planten uitzoeken. Het is een uitdaging om samen het plaatje tot een succes te maken. We geven tevens de belangrijkste verzorgingstips mee die je dan meteen kan noteren in het Tuinschrift. Groen samenwerken is gewoon leuk!

Collectief tuinieren met ons en met elkaar

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om inzicht te krijgen in dat wat planten en bomen vragen tijdens de herfst. Niet alleen als het over water geven gaat, maar ook de verzorging, snoeien, opnieuw inplanten, winterklaar maken, gazonverzorging en andere tuinzaken proberen wij voor iedereen overzichtelijk te maken. We houden je steeds op de hoogte met onze nieuwsbrieven (meld je wel even aan). Maar er staat ook veel informatie op onze website en natuurlijk ligt de 4e editie van de GroenGlossy weer voor je klaar, boordevol tips over hoe je tuiniert, waar je op kunt letten en vooral op welke manier we samen tuinieren (denk hierbij aan gezamenlijk beslissingen nemen als het over afscheidingen gaat of betrek elkaar bij de keuze van bomen). Maar het meest leuke van ons vak is…. jou leren om van je tuin en al het groen te houden. Dit doen we inmiddels al 30 jaar. Veel klanten hebben ons door de jaren heen al weten te vinden. Zelfs tweede generaties kloppen bij ons aan om het groene vak onder de knie te krijgen en met name voor onze jonge generatie is het zo belangrijk om samen te werken om het groen niet verloren te laten gaan. De tijd van tuinieren is anders. We leven dicht op elkaar, plantenziektes en ongewenste “tuinvrienden” laten zich steeds vaker zien en veel groen heeft al plaats gemaakt voor grijs.

We geven het groen weer de Aandacht!

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen