Verzorging en combinaties van zomerbloeiers
11 mei 2020 
2 min. leestijd

Verzorging en combinaties van zomerbloeiers

De zomerbloeiers staan in de startblokken om je tuin weer op en top te kleuren. Na de ijsheiligen begint de tijd voor de eenjarigen en kuipplanten pas echt. Die mogen weer fijn naar buiten. Zomerbloeiers kunnen geen vorst verdragen en vroeger werd ijsheiligen als richtlijn gegeven. Maar hoe verzorg je zomerbloeiers, waar moet je op letten en wat zijn mooie combinaties?

Zomerbloeiers in jouw tuin

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de situatie in jouw tuin bij het kiezen van zomerbloeiers. Heb je veel zon in je tuin maar weinig tijd, kies dan voor kleinbloemige zomerbloeiers met een stevig blad. Heb je een saai hoekje of wil je de haag wat extra kleur geven in de zomerperiode? Plant er dan een eenjarige klimplant tussen zoals een Thunbergia alata. Deze eenjarige klimplant bloeit de hele zomer en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

[caption id="" align="alignnone" width="1170"] Zomerbloeier Thunbergia Alata[/caption]

Hoe plant je zomerbloeiers?

Eenjarige zomerbloeiers hebben voldoende aan de basisvoeding die al in de border aanwezig is. In kleigronden kan je het beste wat potgrond toevoegen zodat er een luchtiger mengels rondom de wortels van de plant ontstaat.  Heb je zandgrond? Dan adviseer ik om hetzelfde te doen, zodat het vocht beter vastgehouden wordt. Balkons, schuttingen, overkappingen zien we het liefst vol met bloemen. Deze zomerbloeiers staan dan meestal in potten en bakken en die moeten op een andere manier verzorgd worden. 

  • Gebruik luchtige potgrond van goede kwaliteit.
  • Voeg langzaamwerkende meststoffen toe in korrel- of tabletvorm (dit is makkelijk in gebruik en de voedingsstoffen komen regelmatig vrij).
  • Voorkom mieren in de potten door de potten hoger te zetten en onder in de pot wat mierendood te gebruiken voordat je de planten inplant.
  • Geef bij warm weer bij voorkeur in de ochtend water, zodat je kokende wortels voorkomt (de temperatuur in de potten is dan niet meer zo hoog).

Vrolijk en kleurrijk

Vandaag de dag zijn tuinen niet meer kleurloos of alles in één kleur. We gaan voor vrolijke en kleurrijke planten en bloemen met de groene structuur op de achtergrond. Een kleurenparadijs aan zomerbloeiende en vaste planten staan klaar voor jouw tuin. Als je kiest voor veel kleuren bij elkaar, dan weten ook vlinders en bijen deze makkelijker te vinden. Pakkende combinaties zijn roze, paars, geel en groen door elkaar. Ons tuincentrum staat bekend om z'n zomerbaskets met explosieve kleurencombinaties die zomerlang zorgen voor een weelderig kleurenspektakel in iedere tuin. Houd je toch meer van rust en eenvoud? Ga voor een vleugje geel of groen-geel in een witte creatie.

[caption id="" align="alignnone" width="1170"] Zomerbloeiers - explosieve kleurencombinaties[/caption]

Sterke en mooie combinaties

We gaan niet alleen maar voor leuke combinaties zomerbloeiers, want plantcombinaties moeten ook sterk zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Enkele leuke zomerbloeier combinaties:

  • Grootbloemige soorten met opvallende bloemen zijn de knol- of bolbegonia’s. Combineer deze met de Scaevola, een sprankelende bloeier in drie kleuren.
  • Kleinbloemige soorten zomerbloeiers, Carillion (Calibrachoa), Verbena en Bacopa (Sutera cordifolia) heb je in vele kleuren en maten. Deze soorten passen wat betreft de verzorging goed bij elkaar.
  • Combineer de Campanula met Astrantia Major in verschillende kleuren.
  • Om de tuin en het terras ook op een natuurlijke manier te beschermen tegen ongewenste vrienden zijn thijm, tomantenplanten, lavendel en rozemarijn onmisbaar, mooi, efficiënt én lekker. Tip! Plant deze sowieso op je balkon of in je tuin voor een natuurlijke bestrijding.

Loop ons tuincentrum eens binnen en laat je verrassen door de enorme collectie planten en bloemen of kom genieten van de overdadige luxe aan kleur en geur.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen