Leuke combinaties voor je tuin
14 mei 2019 
3 min. leestijd

Leuke combinaties voor je tuin

Het is Garden Fashion tijd; de creatiefste tijd van het voorjaarseizoen. Spannend: botsende kleuren in je tuin, op het terras en balkons. We leven niet meer in een plant- en kleurloos landschap met tuinarchitectuur in één kleur. Het mag weer vrolijk en kleurrijk zijn met de groene textuur op de achtergrond, dus een ware kleurexplosie van zomerbloeiende en vaste planten staan op jou te wachten.

Kleuren

Waarom altijd kleuren selecteren die bij elkaar passen? Tegenstrijdige tinten zijn vaak veel spannender en geven je tuin een trendy uitstraling. Veel kleuren bij elkaar zorgen er ook voor dat het niet allemaal zo ‘netjes‘ kijkt, waardoor vlinders en bijen een meer natuurlijke weg kunnen vinden naar hun favorieten planten. Denk hierbij eens aan een vleugje geel of groen-geel in een witte creatie, als je toch van rust en eenvoud houdt. Of maak het juist heel spannend met paars, roze, groen en geel door elkaar. Velen van ons kennen de explosieve kleurencombinaties van de zomerbaskets, welke we al jaren voor iedereen klaar hebben staan. Al deze zomerbloeiers zorgen voor een weelderig kleurenspektakel in iedere tuin. Daar hebben we veel combinaties aan toegevoegd met een verzameling aan soorten en creaties die bij elkaar passen, zeker als het gaat over de verzorging.

Hanging baskets paarsroodoranje

Kleuren en groen

Steeds vaker wordt er naar combinaties gevraagd waarbij zomerbloeiers en vaste planten worden gecombineerd. Dit heeft natuurlijk ook een voordeel als je kijkt naar het altijd opnieuw vullen van potten en bakken. Toch is er er een ‘maar’ aan verbonden: vaste planten hebben een grotere bloempot nodig om optimaal te kunnen presteren en om als winterhard bestempeld te kunnen worden. Voor planten in je tuin geldt dit natuurlijk niet…

Leuke combinaties voor je tuin

We gaan uiteraard niet alleen maar voor leuk. Nee, de plantcombinatie moet tevens sterk zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Iets wat iedere klant vraagt.  Enkele leuke plantcombinaties:

  • Kleinbloemige soorten (zomerbloeiers): Carillion (Calibrachoa), Verbena en Bacopa (Sutera cordifolia) in vele kleuren en maten. Deze soorten zijn kleinbloemig en passen wat betreft de verzorging goed bij elkaar.

  • Onze eeuwen oude Anjer (tuinvariant Dianthus caryophyllus of de eenjarige zomervariant Dianthus chinensis). Deze anjers zijn te combineren met Streptocarpus saxorum, welke tot ver in de zomer doorbloeit. Dit is een goede combinatie als je weinig water wilt geven.Dianthus_caryophyllus_anjer_lepona

Dianthus caryophyllus anjer

  • Grootbloemige soorten met opvallende bloemen zijn natuurlijk de knol- of bolbegonia (begonia tuberosa). Deze kan je combineren met Scaevola, een sprankelende bloeier in drie kleuren.

  • Om de tuin en het terras ook nog op een natuurlijke manier te beschermen tegen ongewenste vrienden zijn tomatenplanten, thijm, lavendel en rozemarijn onmisbaar, mooi, efficiënt én lekker. Het is trouwens altijd raadzaam om deze planten op je balkon of in je tuin te zetten voor de natuurlijke bestrijding.

tomatenplant

  • Campanula met Astrantia Major in verschillende kleuren, maar ook vele conifeerachtige en bladhoudende heesters krijgen een extra kleurdimensie als ze worden bijgestaan door opvallende bloeiende zomerbloeiers.

Campanula tuinplant

astrantia major in bloei

Natuurlijk hebben we nog veel meer soorten en wordt ons assortiment wekelijks aangevuld met de meest uiteenlopende planten en bloemen.

Nieuwsgierig geworden?

Loop ons plantencentrum eens binnen en laat je verrassen door de uitgebreide collectie planten en bloemen of kom gewoon genieten van de overdadige luxe aan kleur en geur. Een hartelijk welkom voor iedereen in ons paradijs.

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen