Hoe plant ik zomerbloeiers?

Ken je tuin

Net zoals bij andere bomen en planten, is het belangrijk dat je rekening houdt met de situatie in je tuin. Zet geen Impatiens (grote vlijtige lies) in de volle zon en als je weinig tijd hebt, kies dan voor kleinbloemige soorten zomerbloeiers met stevig blad. Heb je een saai hoekje of wil je de haag toch wat extra kleur geven in de zomerperiode, plant er dan een eenjarige klimplant tussen zoals een Thunbergia alata. Rijkbloeiend in verschillende kleuren.

Hoe planten we de zomerbloeiers?

Zomerbloeiers in de volle grond stellen niet veel eisen. Ze hebben voldoende aan de basisvoeding die al in de border aanwezig is. Het is raadzaam om in kleigronden extra potgrond toe te voegen om een wat luchtiger mengsel om de wortel van de plant te creëren. Dit doen we ook op zandgronden om het vocht wat beter vast te houden. Maar anders is het als we zomerbloeiers in potten en bakken planten.
De balkons zien we het liefst ook vol met bloemen en de schuttingen worden alleen maar mooier met kleur. Veel gestelde vragen aan mij zijn:

 • Welke potgrond moet ik gebruiken? Luchtige grond van goede kwaliteit. Lichtgewicht potgrond ”Compo Sana“. De voordelen straks op een rij (de ontwikkeling van bloemen kost de planten energie, daar is voldoende voeding en water voor nodig).
 • Welke voeding moet ik gebruiken? Langzaamwerkende meststoffen in korrel- of tabletvorm (makkelijk in gebruik en de voedingsstoffen komen regelmatig vrij, geen pieken en dalen).
 • Moet ik Hydrokorrels gebruiken onder in de bakken? Een dun laagje onder in de bak is goed, dan blijft het gat onder in de bak open. Een halve bak vullen met korrels bevordert de groei en bloei niet.
 • Hoe voorkom ik mieren in de potten? Zet de potten iets omhoog en gebruik wat mierendood onderin, voordat je de planten inplant.
 • Niet onbelangrijk! Hoe geef ik water? Het liefst in de morgen bij warm weer. De temperatuur is dan niet meer zo hoog in de potten en zo voorkom je de zgn. ‘kokende wortels’.

Extra: de voordelen van de lichtgewicht potgrond in een notendop.

 • 50% lichter, 100% kwaliteit en volume
 • Eenvoudig te transporteren dankzij de lichte verpakking met handvat
 • Voedt de planten langdurig en optimaal tot 12 weken lang
 • Stimuleert wortelontwikkeling dankzij de toevoeging van Agrosil met Perliet

Sterke en mooie soorten zomerbloeiers

 • Geranium (hang/staand) traditioneel rood of juiste de tweekleurige soorten
 • Dipladenia (als kuipplant, klimmer of hangplant)
 • Scaevola, Verbena, Calibrachoa of Sanvitalia……..

Zomerbloeiers planten

Alle soorten en nog veel meer zijn ook verkrijgbaar in onze welbekende mixpotten, maar natuurlijk ook in het klein en op kleur!

De tuin kleuren doen we ook samen!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen