Hoe kies ik de juiste planten voor mijn tuin?
05 mei 2020 
2 min. leestijd

Hoe kies ik de juiste planten voor mijn tuin?

Hoe kies je de juiste planten voor je tuin? Door de tuin en het balkon fleurig in te richten, kunnen we toch nog genieten van een mooie lente en zomer. Planten verleiden je om mee te gaan en wij begeleiden jou zodat je er van kunt genieten, samen met vogels, vlinders, bijen en soms de wat ongewenste insecten. Maar ook dat is het leven waar we best mee door een deur kunnen, zeker nu we op een natuurlijke en makkelijke wijze de overlast van luizen en andere ongewenste vrienden kunnen verminderen zonder de natuur aan te tasten.

Planten in overvloed

Door de enorme keuze aan grote of kleine bomen, heesters of vaste planten is het mogelijk om je tuin ieder seizoen optimaal te voorzien van verschillende bloemen en bladsoorten. Heel veel tuinen worden nu aangeplant met soorten die met name nu op zijn mooist zijn. Dat is natuurlijk goed, maar ook in de zomer willen we nog graag kleur en bloemen zien. Maak plant combinaties die niet alleen bijzonder zijn, maar die ook ieder tuinseizoen aanzienlijk verlengen. Het voorjaar voelt langer en de zomer is niet alleen groen maar ook bloemrijk.

Hoe maak je dan keuzes voor jouw planten en waar moet je op letten?

 • De bloeitijd en standplaats, zoals bekend.
 • Hoe en wanneer kun je planten ‘extra snoeien’, zodat de planten kleiner blijven maar ook een tweede bloei geven?
 • Is de plant te sturen, zodat je een bepaalde hoek creatief kunt opvullen? Er is heel veel mogelijk zonder dat alles letterlijk over elkaar heen groeit.
 • De tuinen zijn kleiner en vaak omsloten door een schutting of haag. Welke planten kunnen geplaatst worden zonder dat ze naar de buren groeien?
 • Wat is er minimaal of maximaal aan aarde nodig voor een optimale gezonde groei?
 • Hoeveel verzorging hebben jouw gekozen planten nodig?

Met dit soort vragen in je achterhoofd kom je al heel ver bij het uitzoeken van tuinplanten voor je borders, balkon of voor een grote tuin die je groen en creatief wilt inrichten.

Zomerbloeiers, een cadeau wat nergens misstaat

 • De meest gestelde vraag aan ons is welke zomerbloeiers het makkelijkste zijn. Dat zijn er veel, maar hoeveel tijd en welke verzorgingsproducten wil je gebruiken?
 • Start met een uitgebalanceerde goede kwaliteit potgrond.
 • Voeg voedingstabletten toe die geschikt zijn voor het hele groeiseizoen.
 • Gebruik TerraCottem zodat je veel minder water hoeft te geven
 • Plant soorten bij elkaar die ook wat betreft verzorging goed samen gaan.
 • Laat je adviseren en spring eens in het diepe wat betreft de soorten en plantenkeuze.

Groene Cadeaubon

Wij ademen bloemen en planten! Onze passie is dan ook om iedereen hierin te betrekken. Onze groene cadeaubon is een verlengde hiervan. Je kunt hem invullen met jouw persoonlijke tekst en is te gebruiken als plantenbon, TuinTeachbon, Tuinontwerp- of Tuinaanlegbon. Je kunt de cadeaubon bij ons afhalen, maar wij sturen de bon natuurlijk ook graag voor je op.

De meimaand is begonnen. Een tuinmaand waarin de natuur altijd lacht!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen