Schimmels en insecten op blad en in de bodem
06 april 2024 
2 min. leestijd

Schimmels en insecten op blad en in de bodem

De tuin is een belangrijke uitvalbasis. Tuinieren is een goede, lichte meditatieve bezigheid om de zorgen voor even te vergeten. Laten we dus nu aan het werk gaan zodat je lang kunt genieten van al het moois in eigen tuin.

Gezondheid van alle planten

Het zo lang mogelijk in bloei houden en het waarborgen van de gezondheid van planten is iets waar we allemaal graag aan mee willen werken. Dit begint altijd als eerste in de bodem en daar gebeurt wel het een en ander. Niet ieder diertje of insect die we tegen komen in de planten of onder bij de wortels van de planten werken mee aan een gezonde groei en een lange bloeitijd. We moeten dus nu al alert zijn op wat we tegen komen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus onze blik bij het tuinieren moet naar de toekomst gericht worden. Laten we het zo makkelijk mogelijk uitleggen aan de hand van een Product Selector. Je hebt een schimmel of insect…

Schimmel op het blad: meeldauw, roest of bladvlekken, of in de bodem

Verwelkingsziekte komt voor in natte bodems. De schimmel dringt de plant binnen via de wortels, het verstoort de sapstroom waardoor de plant verwelkt en afsterft. Bij witrot, verkleurt het blad van de planten geel, het verwelkt en de plant sterft af. Sneeuwschimmel komt vaak voor in het gazon. Je ziet wit pluis in ronde plekken, het gazon sterft af.

Gebruik bij aantasting van deze bodemschimmels de Pireco bodemschimmelbestrijding. Werk dit als granulaat door de bodem of gebruik het als vloeibaar middel en giet het over het gazon.

Insecten op blad: luizen, rupsen, kevers…

Bij bladinsecten gebruik je natuurlijke bestrijding op basis van kruidenextracten om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Insecten in de bodem: Engerlingen, Emelten, Ritnaalden, Bodem-aaltjes

Bodeminsecten in je gazon? Dan gebruik je gericht het grasinsecten product. Heb je bodeminsecten onder je planten? Dan is het aan te raden om het Pireco Bodeminsectenmiddel te gebruiken. Alle producten zijn ook verkrijgbaar als capsules op ons tuincentrum en online in onze webshop.

Het tuinieren met natuurlijke producten moet je leren. Het geeft een duurzaam antwoord op een breed scala aan plant- en tuinproblemen. De producten bestaan namelijk uit plantaardige bestanddelen die worden opgenomen door de bodem en de wortels van de plant. Daar stimuleren ze de groei, de vitaliteit en het natuurlijk herstellend vermogen van planten die zijn aangetast door onbalans en omstandigheden van buiten af. Van oudsher is bekend dat planten beschermd en versterkt kunnen worden door te letten op de natuurlijke kringloop. Door gebruik te maken van specifieke extracten van kruiden bescherm je al je planten op de juiste manier. Een manier welke veilig is voor mens én natuur. Wacht niet tot je planten zijn aangetast, maar start op tijd met het gebruik. Controleer je planten dus regelmatig.

Tip 1:

Groeit je gazon heel slecht en heb je voldoende zuurstof in de bodem door beluchten en/of verticuteren, controleer dan zeker op Emelten en Engerlingen. Snel handelen is daarbij cruciaal. Nog niets gezien, onderneem dan toch de nodige stappen om dit te voorkomen.

Tip 2:

Haal je planten die al langer in je tuin staan zomaar uit de grond alsof ze onvoldoende wortels hebben gevormd? Ook dan zijn de bodeminsecten erg actief en veroorzaken veel schade.

Belangrijk! 

Heb je een ernstige aantasting van schimmels of andere insecten in je tuin? Dan is het raadzaam om pleksgewijs een ander middel te gebruiken.

We willen jouw planten en tuin samen vitaal en gezond houden op een eenvoudige en natuurlijke wijze met producten van en door de natuur zelf.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen