Langpootmug gezien? Voorkom schade aan gazon!
03 september 2023 
2 min. leestijd

Langpootmug gezien? Voorkom schade aan gazon!

Je ziet het weer regelmatig, een langpootmug op je raam. Dit onschuldig lijkende insect is alleen niet zo onschuldig voor je gazon. De langpootmug legt namelijk eitjes in je gras en border die later als larven je gazon- en plantenwortels opeten. Wil je je gazon en borders gezond houden? Dan kun je beter deze zogeheten emelten of engerlingen bestrijden.

Emelten en Engerlingen

Emelten/engerlingen zijn ongeveer vier centimeter lang en hebben een cilindervormig lichaam. Ze komen vooral in het begin van de herfst voor en leven twee tot drie centimeter onder de grasmat en verschillende planten. Als het donker wordt komen ze naar boven en beginnen ze te eten van het gras en lange plantenwortels. Ze trekken het jonge groen naar beneden om zich daar mee te voeden. Jammer genoeg zijn emelten niet vorstgevoelig, ze kunnen in de winter gewoon verder leven. Daarom kun je beter de emelten bestrijden.

Emelten larven in gazon

Heb je last van emelten?

Als er veel emelten zijn, zul je uiteindelijk kale plekken in het gras zien komen. Ook kunnen er hoopjes zand in uw gazon te zien zijn, die doen je misschien denken aan mierenhoopjes. En het gazon (de grasmat) kan los liggen. Tijd voor actie dus, en niet alleen voor uw gazon. Als er emelten in uw gras zitten tasten ze ook veel planten in je tuin aan. Dus de borders hebben ook aandacht nodig.

Schade aan gazon door engerlingen

Schade aan gazon door engerlingen

Emelten bestrijden

Pak het probleem aan, of nog beter voorkom dat er (teveel) schade ontstaat aan je gazon, met Pireco Grasinsecten. Het heeft een indirecte werende werking op de aanwezigheid van de Engerlingen. Pireco Grasinsecten wordt opgenomen door de wortel en het blad van de grasplant. Het verhoogt de weerbaarheid van de plant, die als het ware een eigen afweersysteem zal ontwikkelen. Ook de bodem wordt op gunstige manier beïnvloed. Engerlingen, emelten en andere schadelijke larven zullen de planten mijden. De larven vinden de wortels en het blad niet langer aantrekkelijk. Bij preventief gebruik zullen de larven van Emelten, Engerlingen en Rouwvliegen niet meer in popstadium komen.
Het is een natuurlijk product en niet giftig voor mens en dier.

Grasinsecten vloeibaar of korrels zijn verkrijgbaar op ons tuincentrum of bestel het eenvoudig hier.

Pireco grasinsecten om emelten te bestrijden

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Luxzenburg- Kole E M Van
Door

Luxzenburg- Kole E M Van

op 12 Apr 2016

Welk spul moet ik kopen voor deze bestrijding.wat is de naam en wat de prijzen?

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 12 Apr 2016

Beste heer/mevrouw,Onlangs is het bestrijdingsmiddel wat hiervoor op de markt was uit de handel gegaan. Er komt waarschijnlijk een biologisch middel, maar dat is er momenteel nog niet. Sowieso zijn er nu nog geen emelten. Dat is later in het seizoen pas. Medio september kan het bestrijden van emelten plaatsvinden. Mocht u als nog vragen hebben. U bent van harte welkom op ons plantencentrum. We helpen u graag.Met vriendelijke groet,Henny

Will spanjers Malden
Door

Will spanjers Malden

op 18 Sep 2016

Kunt u dit middel leveren?

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 22 Sep 2016

Beste meneer Spanjers,Emelten bestrijden kan met Capsanem, dit zijn insectenparasitaire aaltjes. Dit middel moeten we bestellen, want het is beperkt houdbaar en moet direct toegepast worden met lauw water. Dit geeft het beste resultaat. Indien u dit middel wilt bestellen of nog verdere vragen heeft, kom gerust langs in ons plantencentrum. Wij helpen u graag.Met vriendelijke groet,Henny

Will spanjers Malden
Door

Will spanjers Malden

op 18 Sep 2016

Vogelmuur, hoe te bestrijden

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 20 Sep 2016

Dag meneer Spanjers,Het eenjarige onkruid Vogelmuur kunt u op een natuurlijke manier bestrijden door vaak te schoffelen. Het plukken van dit onkruid geeft niet het gewenste resultaat. Wilt u het bestrijden met een middel? Pas eenmalig of twee keer per jaar (hangt af van de hoeveelheid) een onkruidbestrijdingsmiddel toe. Succes. Mocht u meer advies nodig hebben, u bent van harte welkom op ons tuincentrum.Met vriendelijke groet,Henny

Reactie plaatsen