arrow_drop_up arrow_drop_down

Langpootmug gezien? Emelten bestrijden!

Je ziet het weer regelmatig, een langpootmug op je raam. Dit onschuldig lijkende insect is alleen niet zo onschuldig voor je gazon. De langpootmug legt namelijk eitjes in je gras en border die later als larven je gazon- en plantenwortels opeten. Wil je je gazon en borders gezond houden? Dan kun je beter deze zogeheten emelten of engerlingen bestrijden.

Emelten in je tuin

Emelten/engerlingen zijn ongeveer vier centimeter lang en hebben een cilindervormig lichaam. Ze komen vooral in het begin van de herfst voor en leven twee tot drie centimeter onder de grasmat en verschillende planten. Als het donker wordt komen ze naar boven en beginnen ze te eten van het gras en lange plantenwortels. Ze trekken het jonge groen naar beneden om zich daar mee te voeden. Jammer genoeg zijn emelten niet vorstgevoelig, ze kunnen in de winter gewoon verder leven. Daarom kun je beter de emelten bestrijden.

Heb je last van emelten?

Als er veel emelten zijn, zul je uiteindelijk kale plekken in het gras zien komen. Ook kunnen er hoopjes zand in uw gazon te zien zijn, die doen je misschien denken aan mierenhoopjes. En het gazon (de grasmat) kan los liggen. Tijd voor actie dus, en niet alleen voor uw gazon. Als er emelten in uw gras zitten tasten ze ook veel planten in je tuin aan. Dus de borders hebben ook aandacht nodig.

Emelten bestrijden

Je kunt deze emelten bestrijden met parasitaire diertjes (Capsanem). De beste periode om emelten te bestrijden is september en begin oktober, afhankelijk van het weer en de temperatuur. Het middel werkt tegen de larven van langpootmuggen, maar ook tegen larven van diverse kevers en larven van bijvoorbeeld de veenmol. Capsanem is op bestelling verkrijgbaar in ons tuincentrum. Het middel is beperkt houdbaar en moet direct toegepast worden.

Na toedoening van het middel gaan de aaltjes op zoek naar de emelten en dringen deze binnen via een natuurlijke lichaamsopening.

Toepassing bestrijding

  • Doe de inhoud van de verpakking in een emmer met 5 liter lauwwarm water (15-20 graden)
  • Verwijder alle zeefjes (bij een spuit) om verstopping te voorkomen
  • Roer goed en laat 20-30 seconden weken
  • Vervolgens nog een keer goed roeren en gehele inhoud in spuit of gieter gieten
  • Aanvullen tot benodigde hoeveelheid spuitvloeistof
  • Direct verspuiten (meng voortdurend om bezinken van aaltjes te voorkomen)
  • De hele verpakking in één keer gebruiken, want de verdeling van de aaltjes in het product is niet homogeen. 

Aandachtspunten

  • Controleer de aangetaste plekken vlak vóór en twee weken na de toepassing (check of het gazon los ligt, kalen plekken, hoopjes zand). Indien noodzakelijk behandeling na 3-4 weken herhalen.
  • Het is belangrijk dat de bodem in deze periode vochtig gehouden wordt voor een optimale werking.
  • Let op: dit middel werkt vanaf een bodemtemperatuur van 14 graden.

De hoeveelheid die je nodig hebt adviseren wij graag op ons plantencentrum. Wij kunnen je voorzien van advies op maat, zodat het probleem goed verholpen kan worden. Wij helpen graag.

Luxzenburg- Kole E M Van
Door

Luxzenburg- Kole E M Van

op 12 April 2016

Welk spul moet ik kopen voor deze bestrijding.wat is de naam en wat de prijzen?

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 12 April 2016

Beste heer/mevrouw, Onlangs is het bestrijdingsmiddel wat hiervoor op de markt was uit de handel gegaan. Er komt waarschijnlijk een biologisch middel, maar dat is er momenteel nog niet. Sowieso zijn er nu nog geen emelten. Dat is later in het seizoen pas. Medio september kan het bestrijden van emelten plaatsvinden. Mocht u als nog vragen hebben. U bent van harte welkom op ons plantencentrum. We helpen u graag. Met vriendelijke groet, Henny

Will spanjers Malden
Door

Will spanjers Malden

op 18 September 2016

Kunt u dit middel leveren?

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 22 September 2016

Beste meneer Spanjers, Emelten bestrijden kan met Capsanem, dit zijn insectenparasitaire aaltjes. Dit middel moeten we bestellen, want het is beperkt houdbaar en moet direct toegepast worden met lauw water. Dit geeft het beste resultaat. Indien u dit middel wilt bestellen of nog verdere vragen heeft, kom gerust langs in ons plantencentrum. Wij helpen u graag. Met vriendelijke groet, Henny

Will spanjers Malden
Door

Will spanjers Malden

op 18 September 2016

Vogelmuur, hoe te bestrijden

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 20 September 2016

Dag meneer Spanjers, Het eenjarige onkruid Vogelmuur kunt u op een natuurlijke manier bestrijden door vaak te schoffelen. Het plukken van dit onkruid geeft niet het gewenste resultaat. Wilt u het bestrijden met een middel? Pas eenmalig of twee keer per jaar (hangt af van de hoeveelheid) een onkruidbestrijdingsmiddel toe. Succes. Mocht u meer advies nodig hebben, u bent van harte welkom op ons tuincentrum. Met vriendelijke groet, Henny

Reactie plaatsen