Lapsnuitkever alias Taxuskever herkennen en bestrijden
22 juni 2021 
1 min. leestijd

Lapsnuitkever alias Taxuskever herkennen en bestrijden

Schadebeeld lapsnuitkever en taxuskever

De Taxuskever ofwel de Lapsnuitkever, is momenteel erg actief. De kever is 9 tot 11 millimeter groot en bruinzwart met gele vlekjes. Je ziet hem niet zo vaak, omdat hij met name in de nacht actief is. Overdag verbergen kevers zich onder de bladeren of stukken hout. De schade die ze veroorzaken is te herkennen aan de ronde happen aan de bladranden van planten. Een taxuskever eet nooit in het midden van een blad een gat.

Schade Lapsnuitkever en Taxuskever

Larven kevers

Favoriete planten voor de kever zijn Rhododendrons, Azalea’s, Taxus, aardbeienplanten, Camelia’s. De volwassen kevers zorgen voor schade, maar de larven van de taxuskever / lapsnuitkever zorgen voor de grootste schade. De kevers leggen in één seizoen honderden eieren in de grond bij de wortels van de planten in je tuin. Als de eieren uitkomen voeden de larven zich met de kleine wortels van de planten. De larven groeien en zullen steeds grotere wortels aantasten. Hiermee is de kans groot dat de aangetaste plant afsterft. Controleer je planten dus goed.

1. Ei     2. Larve     3. Pop     4. Volwassen taxuskever/lapsnuitkever

Voorkomen en behandelen

Heb je de lapsnuitkever of taxuskever gespot in je tuin? Bestrijd deze dan met Pireco bodeminsecten. Spuit het vloeibare middel op het blad van de aangevreten plant en werk de Pireco bodeminsecten korrels door de bodem. Na 4-5 weken kan je wat compost strooien tegen de Taxuskever. Dit is sowieso aan te raden om de taxskever alias de lapsnuitkever preventief tegen te gaan. In de compost zit een hoog gehalte aan organische stof waardoor het humusgehalte in de grond wordt verhoogd. Het gezonde bodemleven krijgt hiermee een boost. Het vocht en de voeding kan beter worden vastgehouden in de bodem en planten kunnen zich beter ontwikkelen. De compost bevat tevens een natuurlijke schimmels die schadelijke insecten bestrijdt. De Pireco Bodeminsecten wordt opgenomen door de wortels en de bladeren van de plant, struik of boom. De geur en smaak van de plant veranderd voor de insecten. Met het verhogen van de weerbaarheid van de plant ontwikkelt de plant een eigen afweersysteem, waardoor de insecten de plant niet lekker meer vinden en dus niet meer aanvreten. Het aantal kevers en larven zal sterk afnemen, waardoor de overlast en schade vanzelf verdwijnen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen