Het tuinieren van nu, is het buitenspelen van vroeger
10 oktober 2018 
3 min. leestijd

Het tuinieren van nu, is het buitenspelen van vroeger

We zijn allemaal weer volop aan het tuinieren, het ‘Gouden Seizoen’ de herfst is namelijk begonnen. Alles is weer mogelijk het op gebied van tuinieren, van het geheel vernieuwen van je tuin, het restylen, snoeien, winterklaar maken, het vullen van potten en bakken, oogsten uit je tuin en het maken van mooie groene buitencreaties. Ik wil je aan het werk krijgen? Nee hoor, zie het als het ‘nieuwe buitenspelen’. Wroeten in de grond, sjouwen met materiaal, knoeien in de modder als het regent, zaaien, oogsten, klimmen op een ladder in een boom (doe dit veilig), kijken hoe je de mooiste wintertuin kunt maken en nog veel meer. Hoe leuk wil je het hebben!

Vernieuwen en restylen van je tuin?
Kiezen en veranderen is altijd leuk

Hierbij denken we toch even na over de voorbereidingen. Dit bespaart vaak al de helft van de tijd en kosten. Veelal heb je iets in gedachten maar valt het toch tegen. Je hebt iets van een foto of plaatje, maar het pakt anders uit. Dan is het natuurlijk fijn als meerdere opties, waarvan je het bestaan misschien niets eens wist, ook besproken kunnen worden. Dit maak ik regelmatig mee. Een leuk voorbeeld is de klant die binnen komt met een duidelijk beeld van wat ze willen en wat de planten gaan doen in de toekomst. We visualiseren hun beeld en ja……dat blijkt het toch niet te zijn. Echter willen we graag aan het idee van de klant vasthouden en laten een paar, voor hun wereldvreemde planten, eyecatchers zien tussen het geheel en het enthousiasme is er. Yes, weer een blije klant, daar doe je het voor! Tijdens dit soort gesprekken en de zoektocht naar de leukste planten hebben we ook veel plezier, bespreken we de verzorging en is het eigenlijk buitenspelen tussen het groen. Ook al hebben we vroeg geleerd ‘kijken doen we met de ogen’, in de praktijk willen we toch heel graag planten voelen, vasthouden, drie keer omdraaien of het wel de mooiste plant is … als klant ben je er maar druk mee om de goede keuze te maken.

Wroeten in de tuin: lekker met je handen in de grond

Planten ingeladen, de nodige adviezen genoteerd, de keuze gemaakt voor de verzorgingsproducten en de juiste grond en dan ga je op weg naar je tuin. Het stoere werk ligt op je te wachten: het inplanten. Is de bodem los en zanderig, dan zal dit niet zo’n groot probleem zijn. Hebben we te maken met wat zwaardere grond, dan is het wat lastiger. We gaan wroeten in de grond en het zal je niet verbazen dat alle substraten (zoals je de vele grondsoorten noemt) een geheel andere samenstelling hebben als je eigen grond. Het is dan ook makkelijk en heerlijk om met deze producten te werken.

Snoeien en winterklaar maken van je tuin: bewegen in de buitenlucht

Als je alles geplant en verplant hebt wat op je verlanglijstje stond, dan moet de tuin nog netjes afgewerkt worden. Bomen, struiken en vaste planten die er al stonden kunnen worden gesnoeid. De bodem kan worden afgestrooid met een combinatie van goede compost en biovin. Zorg dat de compost vrij is van onkruidkiemen en ziektekiemen. We hebben nu wel het een en ander aan beweging gehad en voelen dat we deze leuke klusjes vaker moeten doen. Zeker als je het samen met je partner, vrienden en/of je kinderen kunt uitvoeren. Buiten bewegen is ook spelen!

Knutselen met natuurproducten

Bessen, takken en vruchten verwerken: dit kan voor op de buitentafel, onder je veranda of gewoon voor in je huis. Combineer dit met viooltjes of andere leuke winterbloeiende planten en je tuin en terras zien er weer vrolijk en verzorgt uit voor de wintermaanden.

Ik buitenspelen? Advies nodig?

Gezamenlijk tuinieren met je buren, vrienden of straatbewoners is altijd leuk en gezellig. Maar natuurlijk staan wij en ook andere professionals altijd klaar om je te helpen met alle facetten van je tuin. Maak een afspraak en bespreek van te voren de mogelijkheden.
Alleen advies nodig? Maak gebruik van mijn expertise bij jou in de tuin, bezoek ons tuincentrum, lees de nieuwe gratis af te halen GroenGlossy (het inspiratieblad voor iedere tuinliefhebber) of bezoek onze website.

Al 30 jaar begeleiden wij iedereen in het groene mooie buitenleven.

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen